Magyarország

2011.02.05. 08:38

Önkritikát vár az IMF-től a nemzetgazdasági tárca

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről "némi szerénységet" kér pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azután, hogy csütörtökön meglehetősen kritikus tartalmú országjelentést tett közzé a nemzetközi szervezet.</p>

A közlemény szerint az IMF nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a tavalyi költségvetés hamis számokra épült. A tárca elutasítja a Költségvetési Tanáccsal és a Monetáris Tanáccsal kapcsolatos átalakítás kritikáját, valamint azt, hogy a magánnyugdíjpénztárak "kvázi államosítása" történt volna.

2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot - írja közleményében az NGM, amely szerint ezen szervezetek között található az IMF is. A valutaalap részéről Magyarország esetében indokolt lenne némi szerénység, hiszen 2009 második félévében - a 2010. évi költségvetés készítésének idején - nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokra épül - fogalmaz a tárca.

Az NGM szerint 2010 végére mindenki előtt világossá vált, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna. Erről sem korábban, sem ebben a jelentésben az IMF nem tesz említést, vagyis amennyire a valutaalap pozitív szerepet játszott a magyar pénzügyi mentőcsomag kidolgozásában, a 2010-es költségvetés számainak megítélésében éppen annyira nem állt a helyzet magaslatán - fogalmaznak.

Mindezek alapján az IMF részvényeseként a magyar minisztérium azt várja el, hogy a valutaalap 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát.

A 2010-es költségvetéssel kapcsolatban az IMF jelentése most azt állítja, hogy a tervezett 3,8 százalék helyett a 2010-es büdzsé hiánya 4 százalékos lehet. Ezt az állítást az NGM szerint cáfolja az a január elején nyilvánosságra hozott adat, miszerint az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli 2010. évi pénzforgalmi hiányának alakulása 3,2 százalék. Így a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti hiánycélja - a GDP 3,8 százaléka - a várakozásoknak megfelelően teljesülni fog.

Az NGM vitatja az IMF álláspontját a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatban. Az állami nyugdíjrendszerbe a pénztári tagok 97 százaléka lépett vissza, s miután ez az emberek szabad döntése alapján történt, ezért ez semmiképpen nem nevezhető államosításnak - áll a közleményben. Ehhez hasonlóan nem értenek egyet a Költségvetési Tanácsban megtörtént és a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsában tervezett átalakítás negatív értékelésével sem.

Ugyanakkor az NGM egyetért azzal, hogy a 2013-14-es középtávú pénzügyi egyensúlyt strukturális reformokkal kell beállítani. Ezt célozza a magyar kormány február végén bejelentendő stabilitási programja is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!