Magyarország

2011.02.18. 18:15

Nem kell bejelentenie új pozícióját Járai Zsigmondnak az MNB felügyelőbizottságában, de megteszi

<p>Nem kötelessége bejelentenie Járai Zsigmondnak a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának következő ülésén, hogy az államfő pénteken kinevezte őt a Költségvetési Tanács tagjává. Ettől függetlenül tájékoztatja majd a bizottságot a kinevezésről, de a testületnek ezzel kapcsolatban nincs vétójoga, a tagoknak még csak tudomásul sem kell venniük a bejelentést - tudta meg a Független Hírügynökség Missura Gábortól, az MNB felügyelőbizottságának titkárságvezetőjétől.</p>

A jegybank felügyelőbizottságának tagjai munkajogi szempontból nem tartoznak a jegybank elnökének felügyelete alá, ezért nem érvényes rájuk a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001-es törvénynek még az a része sem, amely kimondja: a jegybank 49-es paragrafusa alá nem tartozó alkalmazottjai munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt csak az MNB elnökének előzetes engedélyével létesíthet vagy tarthat fenn. Kivétel ez alól a tudományos, oktatási, művészeti, lektori, szerkesztői valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, amelyet viszont kötelező bejelenteni. A többi jegybanki alkalmazott elnöki engedéllyel sem tarthat fenn máshol tagsági viszonyt, munkaviszonyt, kivéve, ha erről nem rendelkezik eltérően törvény.

A Költségvetési Tanács esetében a munkaviszony értelmezése azért is lenne kérdéses, mert a testület nem jogi személy, már nincs szervezete, intézménye. A tanács az Országgyűlés törvényhozási tevékenységét támogató háromtagú testület.

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmondot nevezte ki pénteken a Költségvetési Tanács tagjának. Az átalakított Költségvetési Tanács három tagból áll: a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből és egy, a köztársasági elnök által kinevezett közgazdászból. Kopits György, a tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről.

Járai Zsigmond költségvetési tanácsi munkája mellett ellátja korábbi megbízatásait, így marad az MNBfelügyelőbizottságának elnöke is. Járai Zsigmond délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy a két pozíció nem összeférhetetlen. Azt is elmondta, hogy a költségvetési tanácsi tagságáról nem kért előzetes engedélyt az MNB felügyelőbizottságának tagjaitól, de ígérete szerint ezt a tényt majd bejelenti nekik.

A Független Hírügynökség kereste az ügyben Katona Tamás egykori pénzügyi államtitkárt, a jegybank felügyelőbizottságának tagját is, aki szintén úgy vélte a vonatkozó szabályozás alapján: nem volt kötelessége előzetesen bejelenteni Járai Zsigmondnak azt, hogy kinevezték a Költségvetési Tanács tagjává.

Az MNB felügyelőbizottsága saját ügyrendje szerint minden hónap első péntekjén ülésezik.

A Lehet Más a Politika szerint nemcsak Járai Zsigmond kinevezése, hanem a Költségvetési Tanács szerkezete is bajos. A hivatal nélküli új tanács szerkezete csak arra jó, hogy összemossa a fiskális, a monetáris és az ellenőrző feladatköröket. Ennek vagy az lesz a következménye, hogy a testület csupán dísz lesz, vagy rosszabb esetben a feladatkörök összemosása azok ellátását fogja ellehetetleníteni - olvasható az ellenzéki párt pénteki közleményében. "A Költségvetési Tanács kálváriája azt a válságot szimbolizálja, amibe a köztársaság intézményeit az Orbán-kormány belesodorta" - tették hozzá.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!