Magyarország

2011.02.17. 14:11

Még ebben a ciklusban emelkedik a pályakezdő pedagógusok bére - Duna TV

<p>Már jövőre vagy 2013-tól, de ebben a kormányzati ciklusban mindenképp emelkedik, várhatóan kétszázezer forintra, az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok alapfizetése.</p>

A start időpontja a gazdaság teljesítőképességétől függ - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A politikus elismerte: a korábban megjelent értesüléseknek megfelelően valóban háromszázmilliárd forint körüli többletet igényelhet a kidolgozás alatt álló új közoktatási koncepció és pedagógus életpálya-modell finanszírozása. A pénznek azonban nem azonnal, nem egy összegben, és főként nem jövőre kell rendelkezésre állnia. Az oktatásügybe beruházni viszont muszáj, ehhez megvan a politikai támogatás és egyetértés - hangzott el a nyilatkozatban.


Az államtitkár egy kérdésre azt válaszolta: a kormány idei, 250 milliárdos stabilitási alapjának felállításakor az oktatási intézményektől egyetlen fillért sem vonnak el, az oktatási államtitkárság belső költségvetését ugyanakkor érintik az alap felállításához szükséges költségvetési zárolások.

Hoffmann Rózsa szerint csak megbecsült pedagógustól várható minőségi munka. Az életpálya-modell koncepciójában jelenleg az szerepel, hogy az induló gyakornoki alapbér körülbelül kétszázezer forint lenne. "Ez egy radikális emelés a mostani gyakorlathoz képest, ahol is egy egyetemet végzett tanár induló bruttó bére százhúsz ezer forint körül van, nettóban ez százezer forint alatti összeg" - érvelt a szakpolitikus.

A magasabb összegű bérezés 2012-től vagy 2013-tól indulhat. A konkrét dátumra azért nem mert ígéretet tenni a politikus, mert még nem világos, hogy a gazdasági helyzet mikortól teszi lehetővé a startot - hangzott az interjúban.
- Független Hírügynökség-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!