Magyarország

2011.02.28. 15:38

Ma küldik el a magyar képviselőknek a levéltári iratok veszélyeztetése elleni petíciót

<p>A magyar parlamenti képviselőinek még ma elküldik azt a több mint 1700 aláírással ellátott petíciót, amellyel nemzetközi tudósok tiltakoznak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára dokumentumainak veszélyeztetése ellen.</p>

Erről az aláírásgyűjtést szervező Christopher Adam kanadai történész számolt be hétfőn a Független Hírügynökségnek.

A kinyomtatott petíciót gyorspostával küldték el az ottawai magyar nagykövetségnek, valamint az Európai Unió kanadai delegációjának - közölte a Független Hírügynökséggel Christopher Adam. Az ottawai Carleton Egyetemen oktató történész elmondta, hogy a petíciót elektronikus, PDF-formátumban küldik el e-mailen a magyar parlament képviselőinek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak. Adam ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az időeltolódás miatt a magyar képviselők egy része valószínűleg csak kedden reggel tudja majd elolvasni a dokumentumot.

A petícióval a magyar kormány azon terve ellen tiltakoznak, amely lehetővé tenné, hogy az 1990 előtt megfigyeltek ne csak betekintést kérhessenek a velük kapcsolatos iratokba, hanem elvihessék az anyagokat, és akár meg is semmisíthessék azokat. A magyar kormányzati elképzelés már tavalyi nyilvánosságra kerülésekor felháborodást keltett a külföldi történészek és levéltárosok körében, akik szerint fontos történeti iratok végleges eltűnéséhez vezethet, ha elfogadják a jogszabályt.

A University World News című felsőoktatási szaklap beszámolója szerint a dokumentumok védelmében több történésztársaság és számos szakértő is felemelte már a szavát, és a Christopher Adam fogalmazta petíciót végül több mint 1700 ember írta alá. A petíciót a brit Királyi Történelmi Társaság is szétküldte tagjai között. Colin Jones, a társaság elnöke szerint ugyanis "a magyarországi levéltár elleni fenyegetést valamennyi történész aggasztónak tartja".

Adam a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy folytatni fogja az aláírásgyűjtést, valamint továbbra is keresni fogja történelmi és levéltári szövetségek intézményi támogatását Európában és Észak-Amerikában. A kampányt addig folytatják, amíg a magyar kormány nem tisztázza nyilvánosan terveit, és nem vonja vissza a jelenlegi tervezetet, amely "eredeti levéltári iratok eltávolításához és megsemmisítéséhez vezethet" - közölte Adam.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!