Magyarország

2011.02.13. 14:53

LMP: az ígértnél jóval több közpénzt kap az Audi

<p>A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az Orbán-kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte. Húszmilliárd forint állami támogatáshoz jut az autógyár - ez egy munkahelyre vetítve valamivel több mint 11 millió forint, miközben Becsey Zsolt államtitkár a héten még azt mondta, hogy munkahelyenként ötmillió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.</p>

A Fidesz nem akar átláthatóságot, és kiemelt beruházással növeli a korrupció veszélyét - olvasható az LMP vasárnap délutáni közleményében. Az LMP már több alkalommal kezdeményezte az előző parlamenti ciklusban elfogadott kiemelt beruházásitörvény visszavonását, mert az utat nyithat a sukorói kaszinó-ügyhöz hasonló, korrupciógyanús esetekhez. A kiemelt beruházási státusz a hatósági engedélyezés leegyszerűsítését, az érintett állampolgárok és civil szervezetek részvételének drasztikus csökkenését eredményezi, ez pedig ellentétes a Magyarország által is aláírt aarhusi egyezménnyel - vélik az ellenzéki pártnál.

Az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az Audi gyárbővítését, amely a különleges elbánás mellett húszmilliárd forint állami támogatást is kap. Ez egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint, miközben Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

Mindez rendkívül kockázatos egy olyan gyár esetében, amelynek megépítésével európai jelentőségű természeti értékek semmisülnek meg - utal a párt az Audi gyárának bővítésére. A kormány az átláthatóság kapcsán mellébeszél; a gyakorlatban semmit sem tesz ugyanis a politika és a gazdaság közérdeket sértő összefonódása ellen - vélik az LMP-nél.

Az Orbán-kormány programjában vállalta, hogy "a környezeti szempontokat is integrálja a nemzeti fejlesztéspolitikába", ugyanakkor a jelek szerint az iparfejlesztési szempontokat folyamatosan a természetvédelem és az életminőség elé helyezi - olvasható az LMP közleményében.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!