Magyarország

2011.02.21. 18:08

Kétmilliárdos tanácsadói szerződés az NFÜ-nél

<p>Kétmilliárd forint értékű tanácsadói szerződést nyert el egy konzorcium, melynek feladata, hogy ezért az összegért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közbeszerzési főfelügyeleti osztályát segítse tanácsokkal.</p>

A Vastagbőr blog szerint ez az NFÜ eddigi legnagyobb összegű szerződése, a végösszeg kétszer annyi, mint a társaság 224 dolgozójának éves bérköltsége. A szerződést ráadásul a Lehet Más a Politika (LMP) hétfői közleménye szerint a hivatal jelenlegi alelnökének egykori cégtársával kötötték, a közbeszerzési eljárás pedig jogsértő volt. Az LMP felszólítja az NFÜ-t, hogy a jogsértő közbeszerzési eljárás miatt érvénytelenítse a kétmilliárdos szerződést.

Az LMP hétfőn azt közölte, hogy felszólítják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a jogsértő közbeszerzési eljárás miatt érvénytelenítse azt a kétmilliárd forintos szerződést, amit a hivatal jelenlegi alelnökének egykori cégtársával kötöttek. "Az elszámoltatási lázban égő Orbán-kormánynak nem ez az első olyan döntése, amely a korrupció-gyanús ügyek összes ismérvét magán hordja." olvasható a közleményben.

Az LMP szerint a Fidesz a kormányváltás óta számos, az előző kormányok által megkötött tanácsadói szerződéssel kapcsolatban indított vizsgálatot. "Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos nem is olyan régen még polipszerű összefonódásról, magáncégek indokolatlan igénybevételéről beszélt. Ehhez képest az NFÜ most az elmúlt évek talán legnagyobb keretösszegű tanácsadói szerződését írta alá, ráadásul az ellenzéki párt szerint törvénysértő módon és igen gyanús körülmények között." - áll a közleményben.

Az LMP szerint semmi sem indokolja, hogy a NFÜ kétmilliárd forintért kérjen tanácsot olyan feladatokkal kapcsolatban, amelyek megoldására a hivatalnak is képesnek kell lennie. A pályázatot december 23-án írták ki és január 13-ig lehetett rá jelentkezni. Ez sérti a közbeszerzési törvény legrövidebb határidővel kapcsolatos előírását. A pályázatot ráadásul olyan indokolatlan versenykorlátozó feltételekkel hirdették meg, amelyeknek csak gondosan előkészített konzorciumok felelhettek volna meg. A kétmilliárd forint közpénzért végül egyetlen "versenyző" indult. Az LMP szerint "arcpirító", hogy az egyszereplős verseny győztese olyan konzorcium lett, amelynek vezetője elsősorban nem a tanácsadási területen szerzett tapasztalatairól ismert, hanem arról, hogy korábban cégtársa volt az NFÜ egyik jelenlegi elnökhelyettese.

Az ügy kapcsán az internetes Vastagbőr blog ijelentetett meg adatokat. Ezek szerint a pályázatot egy PD Konzorcium nevű társaság nyerte, mint egyedüli ajánlattevő. A PD Konzorciumnak két tagja van: a Dr. Pacsika Ügyvédi Iroda és a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. A Dr. Pacsika Ügyvédi irodának még weboldala sincs. Az NFÜ-nél ráadásul 224 ember dolgozik a blog dokumentumai szerint, éves bérköltségük kicsivel több mint 1 milliárd forint.

Az NFÜ szerint a 2 milliárdos szerződés 4 évre szól, a nyertes ajánlata nettó 16 ezer forint óránkénti díjról szól. A kiírás szerint az NFÜ évi 50 ezer szakértői órát vennének igénybe. Ez nettó évi 800 millió forintot jelent. A Vastagbőr blog számításai szerint napi 8 óra tanácsadással számolva nettó napi 128 ezer forint a költség, évi 200 munkanap esetén ez valamivel több mint 25 és félmillió. Ha az évi 800 milliós keretből csak 500 milliót használ el az NFÜ, az akkor is azt jelenti, hogy minden nap, napi 8 órában 15 ember adott tanácsot. Ha ezt a 15 embert felvennék NFÜ alkalmazottnak, hogy ugyanazt csinálják, csak ne "tanácsadásként", hanem a rendes munkaként, akkor az a NFÜ bérköltsége alapján ez évi 70,2 millió forintba kerülne. Ez 4 év alatt 280 millió forint. Ezzel több mint másfélmilliárdot lehetne megspórolni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!