Magyarország

2011.02.02. 17:16

KEHI: Pénzügyi szabálytalanságok az úszó Eb-n

<p>A tavalyi budapesti úszó Európa-bajnokság megrendezésére az államtól kapott 400 milliós támogatásból a Magyar Úszó Szövetség 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 milliót pedig jogsértően használt fel - egyebek közt ezt állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.</p>

Azt is feltárták, hogy Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a támogatásból 100 milliót elfelejtett betervezni a 2010-es költségvetésbe, és hogy Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök jogsértően vett fel napidíjat a nyári rendezvény idején, Ruza József akkori főtitkár pedig saját bt.-jén keresztül részesült több tízmilliós díjazásban az egyébként ingyenesen ellátott feladatokért.

A KEHI pénzügyi szabálytalanságok sorozatát tárta fel a tavaly nyári budapesti úszó Eb rendezése kapcsán. A kormány az állami költségvetés terhére 400 millióval támogatta a rendezvényt, ám ebből 100 milliót Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter kormányhatározat ellenére elfelejtett betervezni a büdzsébe, amit "újabb csontvázként" 2010 júliusában az új kormánynak kellett pótolni - fogalmaz a KEHI szerdai közleménye. Az állam ezen felül 442 milliós közvetlen támogatást is adott az Eb megrendezéséhez.

A KEHI szerint a MÚSZ akkori főtitkára (Ruza József, a közlemény nem nevezi nevén) megalapozatlan költségvetést készített, 30 százalékkal nagyobb összeget tervezett, 350 millióval túllépve a reális értéket. A szövetség közbeszerzés nélkül, illetve jogszerűtlenül lefolytatott tenderek alapján kötött szerződéseket, indokolatlanul akart költségeket elszámolni, és az Eb idejére felvett személyeket nem jelentették be és nem fizettek utánuk tb-járulékot 20 millió összegben.

"Személyre szóló" KEHI-megállapítás, hogy a MÚSZ elnöke, az európai szövetség alelnöke (Gyárfás Tamás) napidíjat vett fel az Eb idején, noha hivatalból kellett részt vennie azon. A főtitkár pedig a szerződés szerint ingyen látta el feladatait, de saját bt.-jén keresztül több tízmilliós díjazásban részesült hasonló munkákért.

Összességében az Eb-hez kapott 400 milliós állami támogatásból a megalapozatlan költségvetés miatt 120 millió nem járt volna a szövetségnek, további 60 milliót pedig jogsértően használt fel. A KEHI ezen felül 130 milliónyi szabálytalan pénzfelhasználást is talált, amit a szövetség azonban vélhetően a vizsgálat miatt végül nem számolt el az államnál.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!