Magyarország

2011.02.15. 17:58

Új adórendszer 300 milliós bevétellel Székesfehérváron

<p>Új adórendszert vezet be Székesfehérvár önkormányzata. 330 millió forint plusz bevételt tervez építményadóból, amely a nagyobb cégeket érinti csak. A kisvállalkozásoknak azonban nem kell iparűzési adót fizetni. Ez néhány 10 milliós kiesést jelent a városnak. Az új adórendszer részleteit azon a sajtótájékoztatón ismertette Cser-Palkovics András polgármester, amelyen bejelentette, hogy elkészült Székesfehérvár költségvetése, amelyet még szerdán beterjeszt.</p>

Kb. 5 ezer kisvállalkozó mentesül 2011-ben az iparűzési adó fizetése alól. A nagyobb cégek a 100 négyzetmétert meghaladó alapterület után négyzetméterenként 100 forintot, a 300 négyzetmétert meghaladó alapterület után pedig négyzetméterenként 700 forintot fizetnek majd évente. A termelőüzemek kedvezményt kapnak. Számukra, a 100 négyzetmétert meghaladó terület után négyzetméterenként 50 forintot kell fizetni, a kereskedelmi vállalkozásoknak pedig a 900 négyzetmétert meghaladó alapterület után négyzetméterenként évi 1450 forintot. Az új adórendszerrel igazságosabb adózást szeretne a város - mondta Cser-Palkovics András.

A város 34.5 milliárdból gazdálkodik ebben az évben. Helyzetfelmérés készült, amely 18 milliárd forintot meghaladó adósságállományt tárt fel. Ebben az évben indul el a már korábban megvalósuló beruházások után 2.2 milliárdos adósságtörlesztés. A költségvetés legfontosabb célja a stabilitás fenntartása, és megteremtése, mivel a válság hatására alacsonyabb bevételekkel számolhat a város - hangsúlyozta a polgármester.

A közgyűlés február 24-én fogadja el várhatóan a büdzsét. Ekkor kerül napirendre a város új adórendszere, amely várhatóan március 1-től lép életbe.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!