Magyarország

2011.02.25. 17:08

Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

<p>A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium - nyilvánosságra került tervei szerint - több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását - így véli több civil szervezet.</p>

Szerintük a korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra való csökkentésével 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami szintű védelme. A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak - olvasható a szervezetek közleményében.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország - közös közleményük szerint - döbbenettel értesült arról, hogy a kormány a nemzeti parkok költségvetésének több mint 40 százalékát zárolni tervezi és ezek mellett a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeknél is az átlagosnál jelentősebb zárolásokat helyezett kilátásba. A civil szervezetek azzal a kéréssel fordulnak a vidékfejlesztési miniszterhez, hogy álljon el ettől a szándéktól és a környezet- és természetvédelem területét ne sújtsák újabb elvonásokkal, mert ez működésképtelenséghez vezet.

A szervezetek kiemelik, hogy az önálló környezetvédelmi tárca beolvasztása a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a természetvédelmi helyettes államtitkárság összevonása a környezetvédelmivel és a nemzeti parkok költségvetési támogatási arányának folyamatos csökkenése az elmúlt években már eddig is jelentős működési nehézségeket okozott a természetvédelemben. Ez a mostani lépés azonban pótolhatatlan veszteségeket okoz, mind a jelenlegi, mind a jövő nemzedékek számára. A nemzeti parkok által végzett munka értékét nem lehet forintosítani - szögezik le. Ha működésképtelenné válnak, a károkozások száma a többszörösére nő, annak helyreállítási költségei pedig nagyságrendekkel meghaladják a megelőzés forrásigényét.

Úgy vélik, hogy az államháztartási hiánycél betartása nem lehet indok arra, hogy további forrásokat vonjanak el a környezet- és természetvédelemtől, rontva a lakosság életkörülményeit, veszélyeztetve biztonságát, jövőjét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!