Magyarország

2011.02.26. 12:53

Elbocsátások egy idősotthonban: a fenntartó cáfolja, hogy tudatmódosító gyógyszereket kapnak a bentlakók

<p>Azt állítja két asszony, azért rúgták ki őket az állásukból, mert az idősek otthonában, ahol dolgoztak, csökkentették a lakók tudatmódosító gyógyszerezését.</p>

Az elbocsátottak munkaügyi bírósághoz fordulnak. Jogi lépéseket fontolgat az otthon üzemeltetője is, aki határozottan cáfolja a nők állításait. Mint mondta, az egyik lakó panasza nyomán indult belső vizsgálat, amelynek során szabálytalanságokat találtak, ez vezetett főnővér és az intézményvezető elbocsátásához. Az ellátottjogi képviselő pedig azt mondja: őt panasszal sem lakó, sem hozzátartozó nem kereste meg.

A nevük elhallgatását kérő intézményvezető és a főnővér azt mondják: orvos írta fel a tudatmódosító szereket, amiket szerintük az időseknek azért adnak, mert ettől csendben vannak.
"Én a vitaminok pártfogója vagyok, azt adtam az időseknek" - mondta egyikük. A kérdésre, honnan tudták, hogy pszichiátriai gyógyszereket kaptak az otthonban az idősek, egyikük azt felelte: látta a kartonokon. De ő nem adta oda nekik azokat a gyógyszereket, amelyekkel nem értett egyet.

A nők tavaly április óta dolgoztak az otthonban, a tulajdonosok január végén közölték velük, hogy elválnak útjaik. A mai napig ott vannak a holmijaik. Mosógép, gáztűzhely, hűtőszekrények, nővértáska, beöntő eszköz, szőnyeg, amit állításuk szerint otthonról vittek, mert odabent nem volt. Egyedül a számítógépet hozták el.

A szóban forgó otthon a fővárosi Napsugár Idősek Otthona. A két elbocsátott nő állítását, miszerint pszichiátriai gyógyszereket adnának az időseknek, határozottan cáfolja az intézményt fenntartó közhasznú nonprofit kft képviselője Schunk Zoltán, aki most már jogi lépéseket fontolgat. Úgy fogalmazott: "Két sértődött, volt dolgozó vádol minket, de ez nem igaz. Mint fenntartó, nem szólok bele, hogy a bentlakóink milyen gyógyszereket kapnak, hiszen azokat orvosok írják fel. Az intézményt rendszeresen vizsgálják a szakhatóságok, semmilyen kifogást nem találtak. Bármikor állunk elébe újabb ellenőrzésnek."


Elmondta: jelenleg 15 idős él az 50 férőhelyes bentlakásos intézményben. Az elmúlt egy évben felvettek közül senki sem halt meg. Az egyik lakó panasza nyomán indult belső vizsgálat, amelynek során szabálytalanságokat találtak, ennek lett a következménye, hogy január végén megszűnt a két dolgozó, a főnővér és a vezető munkaviszonya. A helyükre lépett megbízott vezető főnővéri képesítéssel is rendelkezik.

A kérdésre, miért nem adják ki az elbocsátott munkatársak holmijait, az ügyvezető úgy reagált: erről szó sincs. Csak a történtek után nem szeretnék, ha belépnének az intézmény területére, ezért kérték: állítsák össze a listát. Nekik is vannak nyilvántartásaik, azzal összevetik, és ami az övék, megkapják. Lista azonban a mai napig nem érkezett.

A volt vezető egy személyben felelt az intézményért, ha bármilyen szabálytalanság történt, ő a felelős. A belső vizsgálat számviteli és munkaügyi szabálytalanságokat tárt fel, megfontolják, hogy ezek után rendőrségi feljelentést tegyenek-e - tette hozzá Schunk Zoltán.

Se lakó, se hozzátartozó nem keresett még panasszal az intézményből - közölte Balla Istvánné, ellátottjogi képviselő. Leszögezte: rendszeresen jár az otthonba, beszélget a lakókkal, de nem tapasztalt olyat, hogy bárki is megváltozott tudatállapotban lett volna.

"Ha én felelős vezető vagyok, nincs az a hivatal, ami arra ösztönözhet, hogy etikátlan dolgot tegyek. Utólag már nem mondhatom, hogy az orvos tudatmódosító gyógyszereket írt föl" - folytatta az ellátottjogi képviselő, aki szerint, ha a vezetőben bármilyen kétely felmerült, beszélnie kellett volna az orvossal, hiszen az övé a felelősség, nem orvosi végzettségű, nővér, laikus nem bírálhatja felül. Kérhet vizsgálatot, ha úgy érzi, bűncselekmény történik, feljelentést tehet a fenntartónak, a hatóságnak - egy vezetőnek tudnia kell, melyek ezek a fórumok - tette hozzá.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!