Magyarország

2011.02.16. 15:28

Egyre több a rablás, védtelen, idős emberek az áldozatok

<p>Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján megállapítható, hogy egyre több rablás történik az országban, az áldozatok egyre többször idős, védtelen emberek.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztálya szerint ennek a tendenciának egyértelműen az az oka, hogy a bűnözők az időseket könnyű pénzszerzési lehetőségnek tekintik. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra. a rendőrség megelőzési céllal a távfelügyeleti rendszerek beépítését ajánlja.

Az időseket elsősorban lopásokkal, betörésekkel, csalásokkal károsítják meg. A rendőrség szerint napjaink legdrasztikusabb bűnözési formái, mikor idős, mozgásukban korlátozott emberekre éjszaka törik rá lakásuk ajtaját, majd súlyosan megverik, vallatják őket, miközben átkutatják a lakást, hogy elvigyék adott esetben egy élet munkájával megszerzett értékeket. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra.

Sokuk házaló bűnöző

Az esetek elemzésekor találtak olyan összefüggéseket a szakemberek, hogy a házaikban megtámadott idősek a bűncselekményt megelőzően valamilyen módon kapcsolatba kerültek a támadók valamelyikével. Jellemző, hogy a bűnözők egyike-másika "utazó bűnözőként", házalás álcája alatt fordult meg a később megtámadott idős embernél. Ilyenkor feltérképezik az idősek helyzetét, később vagy visszatérnek, hogy kirabolják áldozatukat, vagy más bűnözőknek adnak tippet. A támadók másik típusa valamilyen alkalmi munkát elvállalva kerül kapcsolatba áldozatával, vagy esetleg befogadásra, felkarolásra váró idegenként jelentkezik. Ilyenkor egy idő múlva, mikor kitapasztalják a házigazda szokásait, bántalmazással szerzik meg annak értékeit.

Az idős, rossz egészségi állapotú emberek kevésbé tudnak ellenállni a fenyegetésnek, verésnek. Az áldozattá válás esélyét növeli az elszigeteltség, a fokozott hiszékenység, a veszélyek fel nem ismerése. Növeli a kiszolgáltatottságot a vagyonvédelem elhanyagolása, a korszerűtlen ajtók, ablakok, zárak alkalmazása, illetve, ha jelentősebb mennyiségű készpénzt tartanak otthon.

Az éjszaka támadó bűnözők általában arra számítanak, hogy a védtelen áldozatok nem tudnak segítséget hívni. A rendőrség a megelőzésre a távfelügyeleti, úgynevezett vészhelyzeti-segélyhívó rendszerek beépítését ajánlja. Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért elkérte a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát, hogy állítson össze egy ajánlást azon cégekről, amelyek az érintett bűncselekmények megelőzésére alkalmas távfelügyeleti rendszert működtetnek. Erről a szolgáltatásról egyébként a kamara országos szervezete tájékoztatást tud adni a kamara@szvmszk e-mail címen, vagy a 06-1-422-0079-es számán is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!