Magyarország

2011.02.24. 20:23

A Hazaszeretet napja lenne a nándorfehérvári csata évfordulója

<p>A "Hazaszeretet napjának" megünnepléséről nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek Simicskó István kereszténydemokrata képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az ünnep a javaslat szerint július 22.-én lenne. Ezt a napot a nándorfehérvári csata 555. évfordulójának emlékére nyilváníttatná az államtitkár a Hazaszeretet napjává.</p>

A határozati javaslat szövege szerint az Országgyűlés felhívja a kormányt és az önkormányzatokat, továbbá felkéri a civil és kulturális szervezeteket, valamint a polgárokat, hogy minden évben, július 22-én közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg a hazaszeretet, a közös értékekért való felelősségvállalás és áldozathozatal e kiemelkedő , történelemformáló megnyilvánulásáról. A javaslat indoklása szerint 2011. július 22-én emlékezünk a nándorfehérvári diadal kivívásának 555 . évfordulójára, ezért ajánlatos, hogy az Országgyűlés ennek az európai jelentőségű eseménynek a tiszteletére július 22-ét a Hazaszeretet Napjává nyilvánítsa, mely alkalom nemcsak a magyar, hanem az európai nemzetek szabadsága napja megünneplésének is .

A történelemből ismert tény, hogy Nándorfehérvárt - a mai Belgrádot - 1456. július 4-21-e között a keresztények a törökök tízszeres túlereje ellen tartották meg. A döntő csatát Hunyadi János vezetésével, 1456 július 22-én, a vár mellett vívták meg. Előző nap az egyesült magyar sereg visszaverte a török támadást, július 22-én pedig Hunyadi János vezetésével kitörtek a várból és a Kapisztrán János vezette keresztesekkel közösen meghátrálásra kényszerítették a túlerőben lévő törököket. Ezzel 70 évre megállították a török birodalom európai térhódítását. A nándorfehérvári diadalra azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztényeket.

A határozati javaslathoz Simicskó János egy az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak szóló levelet is csatolt. Ebből kiderül, hogy javaslatát már 2006-ban, a nándofehérvári diadal 550 éves évfordulóján is benyújtotta, de akkor az Országgyűlés tárgysorozatba sem vette.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!