Magyarország

2011.01.01. 08:21

VÁLTOZÁSOK JANUÁR 1-JÉTŐL - Változik a családtámogatások rendszere, részletfizetés a fiatalok lakásszerzésére

<p>December végén módosította a parlament a szociális és családügyi törvényeket, ezzel 2 évről 3 évre emelkedett a GYES időtartama.</p>

A kormány előterjesztése alapján lehetőség lesz az úgynevezett örökbefogadói GYES-re. Ezt a gyermek 10 éves koráig  6  hónap időtartamra vehetik igénybe az örökbefogadó szülők. A dolgozni visszatérő édesanyák azonban nyolcórás munkaidő mellett már nem kapják a GYES-t, csak a részmunkaidős, heti 30 órás munkaidő esetében. A fiatalok támogatására, az otthonteremtés elősegítésére pedig január 1-jétől új kedvezményes szabályok lépnek életbe a 35 év alattiak lakásszerzése kapcsán.

2011. január elsejétől az otthonteremtés elősegítésére egy új kedvezményi szabályt építettek be az illeték törvénybe. Ez alapján az a 35. életévét még be nem töltött fiatal, aki az első lakását szerzi meg, illeték-részletfizetést kérhet az adóhatóságtól. Az adóhatóság automatikusan legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést biztosít a lakásvásárlást terhelő illeték megfizetésére. Eddig a kérelmező fiatalok vagyoni jövedelmi helyzetétől függött, hogy kaphatnak-e részletfizetést, vagyis igazolniuk kellett, hogy az illeték egyösszegű megfizetése aránytalanul súlyos megterhelést jelent nekik - tájékoztatott a részletekről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!