Magyarország

2011.01.01. 08:02

VÁLTOZÁSOK JANUÁR 1-JÉTŐL - Infláció felett emelkedő nyugdíjak, kedvezményes lehetőség a nőknek, változó nyugdíjrendszer

<p>Változások lépnek életbe a nyugdíjrendszer területén is január 1-jétől. A nyugdíjak infláció felett, 3,8 százalékkal emelkednek, korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba a nők. Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása is: megszűnik a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság.</p>

Az új szabályok szerint 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet, az erről szóló törvényt december 20-án fogadta el az országgyűlés. Januártól az öregségi teljes nyugdíjra jogosult - az életkortól függetlenül - az a nő is, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik. A jogosultsági időbe azonban itt a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő legfeljebb 8 évig számít bele. Ez utóbbi a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött időszak számít bele.

A tanulással töltött időt a kedvezményes nyugdíjba vonuláskor nem számítják be és a munkanélküli ellátásban töltött időt sem. A megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot sem veszik figyelembe a jogosultság szempontjából. Azoknak az édesanyáknak azonban, akiknek súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, elegendő a 40 év helyett 30 év jogosultsági időt igazolni. Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint amennyiben az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet.

A kormány az elfogadott törvények alapján belekezd a nyugdíjrendszer megváltoztatásába is. Megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság, és ezzel együtt a kormány megszünteti a magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalásokat. A munkavállalók választhatnak, hogy az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy önkéntes alapon magánnyugdíj-pénztárba fizetnek be. Ezeket kiegészíthetik még önkéntes megtakarításokkal.

A szabályokat közleményében részletező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint az intézkedés célja, hogy az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiánya megszűnjön, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba tereljék, és ezzel a mostani és jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját megvédjék. A nyugdíjjárulékból keletkező bevételeket a kormány két célra használja fel. Az első cél, hogy a beérkező pénzt a nyugdíjak kifizetésére fordítják, a másik, hogy az államadósságot csökkentik belőle.

Az, aki önkéntes magánnyugdíj-pénztári tag szeretne maradni, 2011. január 31-ig kell nyilatkoznia erről és munkáltatóját is értesítenie kell. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét, és a magánnyugdíj-pénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását.

- Független Hírügynökség -


VÁLTOZÁSOK JANUÁR 1-JÉTŐL - Indul a Széchenyi Önerő Hitel Program

fuggetlen | 2011.01.01 08:07
Több fontos, a Fidesz-kormány első fél évében hozott törvényeken alapuló változás is életbe lép 2011-január 1-ével. Ezek egyike, hogy a hazai vállalkozások segítésére elindul a Széchenyi Önerő Hitel Program.

Nő a minimálbér, kompenzáció a közszférában és végkielégítési különadó

fuggetlen | 2011.01.01 08:22
Január 1-jétől havi 78 ezer forintra nő a minimálbér. A garantált bérminimum havi 94 ezer forint lesz.

Adóváltozások 2011-ben II.

fuggetlen | 2011.01.01 07:56
Az szja mellett a nagyobb változás lesz még a társasági adó jelentős mérséklése egész évben, amely azonban a jelenlegi adatok alapján mindössze 262 ezer céget érint, hacsak nem fognak többen "kifehéredni" a 10 százalék teher láttán.

Adóváltozások 2011-ben I.

fuggetlen | 2011.01.01 08:01
A 2011-es adóváltozások legnagyobb átrendezést eredményező területe az szjaé lesz. Noha az emberek zömét érintő adókulcs csak minimális mértékben csökken a tavalyihoz képest, az egységes 16 százalék következtében az összes hatást figyelembe véve a felső jövedelmi osztályok terhei radikálisan mérséklődnek, az alkalmazásban állók relatív többsége, 42 százaléka rosszabbul járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!