Magyarország

2011.01.14. 09:07

Növekvő vízállás - ellenőrzik Budapesten a csatornazsilipeket

<p>Budapest - Vízszintemelkedés várható a Dunán a jövő hét elején. Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek ezért megkezdte a főgyűjtők és a csatornazsilipek ellenőrzését.</p>

A Fővárosi Csatornázási Művek pénteki tájékoztatása szerint először mindig a föld alatti csatornarendszerben kezdik meg a védekezést. A szakemberek átvizsgálják a főgyűjtőket és ellenőrzik a vészkiömlő nyílások akadálymentes zárhatóságát. Ez azért fontos, mert ha hordalék kerül a zárószerkezet alá, akkor a zsilip résnyire nyitva marad és a Duna vize befolyhat a rendszerbe, onnan pedig a városba.

A hét végén az átemelő-telepeket állítják át árvízi üzemmódba és a vízállás alakulásától függően csatornazsilipeket is lezárnak.

Az előrejelzések szerint a felszínen is látható védekezésre még nem lesz szükség, így nem kell a védvonali átjárókat sem eltorlaszolni. Ettől függetlenül, ha kell, a társaság azonnal további védelmi lépéseket tesz. Naprakész riasztási lista alapján, bármikor növelhető a védekezésbe bevonható munkatársak száma.

Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2006-ban, amikor a 860 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost, vagy mikor 2010-ben 827 centiméteren tetőzött a Duna. Az újabb és újabb árvizek elleni védelem érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek folyamatosan ellenőrzi és karbantartja a védvonalakat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!