Magyarország

2011.01.18. 09:17

Álláspiaci kilátások 2011: a kiút éve?

<p>Az idei álláspiaci várakozások szerint a friss diplomás pályakezdőknek van okuk bizakodni.</p>

A CV-Onlineországos állásportál támogatásával készült cikksorozatunk folytatásaként most a friss diplomások álláspiaci kilátásait latolgatjuk. Legutóbbi cikkünkben 2011 legkeresettebb szakmáit rangosortuk, mostani írásunkban pedig, az idén diplomázó pályakezdők elhelyezkedési esélyeivel foglalkozunk.

A válság hatásai a friss diplomások foglalkoztatására

Karrierépítés szempontjából kijelenthetjük, hogy a 2008-ban végzett friss diplomás pályakezdők érezhették magukat a legrosszabb helyzetben. Az év második felében rengeteg vállalat csökkentette kiadásait vagy elhalasztotta tervezett beruházásait, ennek következtében pedig a munkaerő-piaci kereslet nagymértékben csökkent. A gazdasági krach elsősorban azon üzleti szegmens (multinacionális vállalatok) foglalkoztatási helyzetét rontotta, amely kiemelkedő szerepet játszik a pályakezdők alkalmazásában. Természetszerűleg mindez azt eredményezte, hogy 2009 elején hazánkban több mint, 10%-al csökkent a friss diplomás munkaerő felvételére irányuló szándék, amellett, hogy az álláspiaci kínálat folyamatosan növekedett. 

A 2010-es évre a mérnöki végzettséggel rendelkező  pályakezdők már jobb helyzetben találhatták magukat, mivel egyre nagyobb hiány támadt gépészmérnökök, villamosmérnökök és más műszaki végzettségű szakemberek iránt. Ezzel szemben az olyan divatszakmák iránt, mint például a marketing még jobban visszaesett a kereslet az álláspiacon.

2011: A kiút éve a pályakezdők számára?

Általánosságban a pályakezdők számára bizakodásra adhat okot az a tény, hogy az előzetes felmérések szerint 2011-ben 15%-al több vállalat tervez létszámbővítést, mint amennyi leépítésben gondolkodik. Ez a kép a tavalyi év pozitív tendenciáját erősíti, miszerint egyre több cég kíván új munkaerőt alkalmazni. Ebből azon friss diplomás fiatalok profitálhatnak leginkább, akik IT, mérnöki vagy egyéb műszaki végzettségű diplomával rendelkeznek, mivel irántuk a közeljövőben további keresletnövekedés várható.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közelmúltban készített felmérése szerint a foglalkoztatási hajlandóságot tekintve, a 2011-es évben várhatóan a hazai tulajdonban lévő, több mint 250 főt foglalkoztató, exportra termelő nagyvállalatok, illetve a külföldi tulajdonban lévő multinacionális vállalatok fogják a legtöbb pályakezdőt alkalmazni.

Az alábbi ábra jól szemlélteti a pályakezdők foglalkoztatásának esélyeit az exporttevékenység, a létszám és a tulajdon függvényében:


Forrás: www.gvi.hu

Az elemzés alapján kijelenthető, hogy ebben az évben minden valószínűség szerint a vendéglátó ipari diplomával rendelkező pályakezdők iránt növekedhet leginkább a munkaerő-piaci kereslet. Regionális szinten az Alföldön és a Közép-Dunántúlon kiemelkedő a friss diplomás szakembert foglalkoztató vállalatok aránya. A megkérdezett cégek válaszai alapján leszögezhető, hogy Csongrád megyében (59%) és Jász-Nagykun-Szolnok megyében (58%) a legmagasabb a diplomás pályakezdők foglalkoztatására irányuló szándék.

A jelenlegi álláspiaci kilátások tehát reménykeltőek tűnnek a 2011-ben diplomázók számára. Azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy a megszerzett elméleti tudás mellett a megfelelő szakmai gyakorlat megléte ma már elengedhetetlen.  Ajánlatos már a főiskolai / egyetemi évek alatt releváns munkatapasztalatra szert tenni, mert amellett, hogy az későbbi karrierünk során is értékes lehet, elhelyezkedési esélyeinket is nagyban javíthatja. Amennyiben a diploma már a kezünkben van, de még nincs munkánk, érdemes átböngészni aCV-Online állásportálonmeghirdetett legfrissebb pályakezdőés junior pozíciókatés megpályázni a hozzánk közel álló állásajánlatokat. A portálon az egyes álláshirdetések mellett, rengeteg hasznos állással kapcsolatos információt is kaphatunk például az önéletrajz és motivációs levélírással kapcsolatban, de akár megoszthatjuk saját álláskeresési tapasztalatainkat vagy aktuális sikertörténetünket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!