Magyarország

2011.01.11. 13:47

Elenyésző az utazási irodai csődök száma

<p>Budapest- Az 1200 bejegyzett utazási irodából és utazásközvetítőből évente 3-4 megy csődbe, és ez a szám a gazdasági válság idején sem nőtt - hangzott el a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének sajtótájékoztatóján, kedden.</p>

Becslések szerint az ágazat évi 180 milliárdos forgalmán felül 25-30 százalék a fekete utazásszervezés. A MUISZ szerint nem megoldás a kaució összegének növelése, az ellenőrzést kellene javítani. Idén sem a belföldi, sem a külföldi utazásoknál sem várható áremelkedés.

Évente több mint egymillió ember utazik irodákon keresztül, jelenleg körülbelül 1200 irodát tartanak nyilván. A gazdaság egészéhez képest elenyésző a csődök száma, bár egy-egy iroda bezárása gyakran az érdeklődés középpontjába kerül - mondta Molnár Judit, a MUISZ szóvivője. Évente 2-4 iroda húzza le a rolót, ez az ágazati 180 milliárd forintnyi összforgalom 1-2 százaléka lehet, és átlagosan 1-2 ezer utast érintenek. Nem tapasztaltak növekedést az elmúlt két évben, a gazdaság visszaesése közepette sem - mondta Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke.

Ennél nagyobb probléma a főleg interneten keresztül működő fekete irodák nagy száma. A MUISZ becslése szerint ez 25-30 százalékra tehető, vagyis a 180 milliárdos forgalom ennyivel nagyobb az engedély nélkül működő irodák miatt.

A turizmust felügyelő szaktárca az irodák kauciójának emelését szeretné, de ez a MUISZ szerint nem megoldás. Ezzel drágulnának a szolgáltatások, sok kisebb iroda tönkremenne, és nem lenne helyes a tisztességes többséget tovább terhelni. Ehelyett az ellenőrzések további szigorítását szorgalmazza az érdekképviselet.

Az idei belföldi szezon jónak ígérkezik az előzetes foglalások alapján, a kiutazásokról még nem lehet becslést mondani, mert még készülnek a katalógusok az irodákban. Az mindenesetre elmondható, hogy áremelésre nem kell számítani, sőt, a kiutazásoknál lefelé tartó árverseny van. A sláger változatlanul a görög-török utazási irány.

A MUISZ javaslatcsomagot dolgozott ki a budapesti turizmus javítása érdekében. Nagy probléma a turistabuszok parkolása olyan frekventált helyeken, mint a Hősök tere és a Bazilika, s a sok hétvégi belvárosi felvonulás, parádé miatti útlezárások. Az összesen 36 nyilvános illemhely pedig nagyon kevés. A MUISZ szorgalmazza a turizmus áfájának csökkentését, mert ez körülbelül 100 százalékponttal magasabb az európai átlagnál.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!