Magyarország

2011.01.17. 11:32

A Duna árad, a Körösök tovább apadnak

<p>Magyarország - Míg a Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, a Körösök lassan apadnak. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfői közleménye szerint a Duna vízrendszerében az utóbbi napokban lehullott számottevő csapadék és a hóolvadás hatására tovább folytatódik az áradás.</p>

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a gödi szakaszon, a tassi-szigetújfalui szakaszon, valamint a Kvassay-zsilipnél.

A december elején elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültséget a Ráckevei-Soroksári-Duna menti, és az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon továbbra is fenntartják. A belvízzel elöntött területek nagysága 6900 ha-ra nőtt. A Duna magas vízállása miatt a Tassi zsilipet is zárni kellett, a vízkivezetés megszűnt, ez pedig a Ráckevei-Soroksári- Duna vízszintjének emelkedését eredményezte.

Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén változatlanul két szakaszon harmadfokú, hét szakaszon másodfokú és egy szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága tovább csökkent, jelenleg valamivel kevesebb, mint 53 ezer hektárt borít víz. Másodfokú készültség hat településen - Csorvás, Füzesgyarmat, Hunya, Kamut, Mezőtúr, Szarvas - elsőfokú pedig 15 településen - Békés, Békéscsaba, Bélmegyer, Csabacsűd, Dévaványa, Gyomaendrőd, Kondoros, Köröstarcsa, Körösújfalu, Mezőberény, Murony, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr és Szeghalom - van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint a Körösök vízrendszerében az elkövetkező 24 órában csapadék nem várható.

A hétvégén a Felső-Tisza vízgyűjtőjén átlag 3-6 mm eső esett, a folyókon folytatódott a kisebb árhullámoklevonulása. A Tiszán az országhatár térségében a közel egy méteres vízszintemelkedés után elkezdődött az apadás, lejjebb végig árad, a vízállás készültségi szint alatti. Az alsóbb szakaszokon további vízszintemelkedésre kell számítani. A Szamos felső szakaszán csökkenő, az alatt áradó vízállás tapasztalható, ami nem éri el a készültségi szintet, lassú apadás várható. A Túr áradása miatt a folyó teljes hazai szakaszán tegnap estétől I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!