Magyarország

2010.12.09. 10:27

VÖRÖSISZAP - Eltávolították a vörösiszapot a Torna patak egyes szakaszain

<p>Eltávolították a vörösiszapot az ezzel megbízott szakemberek a torna patak medréből a Devecseren és Kolontáron átfolyó szakaszokon. A külterületen a következő napokban kezdődik meg a mederkotrás - közölte csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.</p>

Kolontáron a héten átadott építési területen a területrendezés is befejeződött és kitűzték a minta lakóház alapját. A tönkrement házak tulajdonosai közül egyébként 89-en új építésű ház, 90-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, a többiek gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.

Összesen 910 méter hosszon elkészült a Kolontár védelmében épülő gát résfala is. Szerdán a tározókba négyszázötven köbméter iszapos anyagot szállítottak. A szennyezett külterületekről a vörösiszap beszállítása némileg lassult a magas belvíz miatt. Ezeken a területeken ugyanis közben vízelvezető csatornákat kellett készíteni.

A folyamatos mérések alapján a porterhelés jelentős mértékben csökkent az esős időjárás miatt az érintett területeken a levegőben. A Torna-patak pH értéke folyamatosan változik, csütörtökön az értéke 8,94.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!