Magyarország

2010.12.07. 13:57

Szijjártó Péter: adómentes lehet a magánnyugdíj-pénztári hozam, a nemzetgazdasági tárca dolgozza ki a részleteket

<p>A Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozzák ki a szükséges előterjesztést ahhoz, hogy adómentesen vehessék fel reálhozamukat azok a magánnyugdíj-pénztári tagok, akik 2011. január 31-ig visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe - mondta kedden a miniszterelnök szóvivője újságíróknak a Parlamentben.</p>

Azt nem tudni, mikor szavazhat az Országgyűlés a javaslatról, de Szijjártó Péter szerint a tárcánál tisztában vannak azzal, hogy sürget az idő. A magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat tervezetét kedden nyújtotta be három fideszes politikus, ebben van szó a reálhozam adómentességéről.

Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János jegyzi a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat tervezetét. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépőknek garantálni kell az egyéni számlavezetést, veszteségeik jóváírását és esetleges hozamuk adómentességét, ha 2011. január 31-ig átlépnek és kiveszik a hozamukat. Az is benne van a javaslatban, hogy ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.

Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépők kivehetik készpénzben a magán-nyugdíjpénztárnál keletkezett reálhozamukat - ha van ilyen -, de ezután a jövő évi adószabályok szerint 16 százalékos szja-t kellett volna fizetni, mert tőkejövedelemnek minősül az ilyen kivét. A hozam önkéntes nyugdíjpénztári számlán is elhelyezhető lenne.

A miniszterelnök szóvivője szerint "a nyugdíjak minél nagyobb biztonságba helyezése érdekében döntöttek" úgy, hogy a pozitív reálhozam adómentes lenne, ha készpénzben veszik fel a január 31-ig átlépők. Ennek vannak azonban bizonyos jogtechnikai követelményei, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozzák ki az idei kapcsolódó előterjesztést, majd benyújtják azt a parlamentnek - mondta Szijjártó Péter, aki megismételte: arra számítanak, hogy az emberek többsége visszatér az állami nyugdíjrendszerbe.

Arra a kérdésre, hogy a téli szünet előtt megtörténik-e a szavazás, úgy válaszolt: a tárcánál tisztában vannak azzal, hogy sürget az idő.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!