Magyarország

2010.12.30. 10:56

MgSzH - 50 ezer élelmiszer ellenőrzés, 2,5 milliárd forint bírság fél év alatt

<p>Az elmúlt fél évben összesen 50 ezer élelmiszer ellenőrzést végzett el és összesen 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH). A hivatal bírságolt multicégeket, utánajárt az illegális tojásszállítmányoknak, legutóbb pedig több ezer hektoliter manipulált bort talált.</p>

2010. július 1. és november 30. között a szokásos éves terv alapján végeztek el több mint 27 ezer ellenőrzést, ezekben összesen több mint 229 millió forintnyi bírságot róttak ki. A szakemberek a vizsgált termékekből több mint 42 ezer mintát vettek, és megközelítőleg 120 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Több mint ezer alkalommal bírsággal nem járó figyelmezetést küldtek ki.

A mélységi ellenőrzéseken a pénzügyőrökkel közös akciókban 382 élőállat és 208 élelmiszerszállítmányt vizsgáltak át. Élőállat szállítással kapcsolatban felmerült, hogy külföldi szarvasmarhákat hazai fülszámmal és dokumentumokkal látnak el. Az MgSZH büntetőfeljelentést tett több cég ellen. Ilyen típusú ellenőrzések jelenleg is vannak és a következőkben is folyamatosak lesznek.

A szakemberek élelmiszerlánc biztonsági kockázat miatt összesen 33 millió forint értékben 161 ezer kiló ellenőrzött terméket vontak ki a forgalomból.

Októberben a jelöletlen és osztályozatlan tojás-szállítmányok ellenőrzésére indított akciót az MgSZH. A hatóság ezzel együtt az elmúlt fél évben 600 ezer bizonytalan eredetű tojást foglalt le és semmisített meg.

A másodlagos élelmiszervizsgálattal, amire július 20-a óta van lehetőség, sz MgSZH azt próbálja megakadályozni, hogy silány minőségű élelmiszer kerüljön be a hazai piacra. Ilyen ellenőrzést az elmúlt fél évben 23 210 bejelentés alapján 4715 esetben végeztek. 113 figyelmeztetés és összesen több mint 34 millió forint bírság lett az eredmény. Tipikus hibaként észlelték a szakemberek az ismeretlen származású termékek "feketén" történő értékesítését, a legkirívóbb eset pedig az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak. A rakományt azonnal megsemmisítették.

Ezt csinálják az áruházláncok

Az MgSzH áruházláncokat is ellenőrzött. Egy korábbi ügy miatt kiemelt ellenőrzést tartottak a Tescónál is, november közepe és december eleje között. Országosan összesen 196 Tesco-áruházban 220 ellenőrzést végeztek, 27 esetben összesen több mint 14 millió bírságot szabtak ki.

Az áruházláncok sokszor agresszív árletörő politikát folytatnak beszállítóikkal szemben, ez pedig tisztességtelen forgalmazói magatartás. Az MgSZH ezért az elmúlt időszakban több üzletlánc ellen indított eljárást. Az elvégzett vizsgálatok alapján összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki az ellenőrök: a Penny 109 millió, a Lidl 155 millió, a Tesco 130 millió, a Cora 188 millió forint bírságot kapott.

Az áruházláncokra jellemző másik szabálysértés a beszerzési ár alatti értékesítés, amit az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály tilt. Az MgSZH munkatársainak az elmúlt fél évben 6 élelmiszer-áruházláncot kellett megbüntetniük ezen a jogcímen, összesen 166 millió forint értékben: az Auchant, a Corát, a Lidlt, a Pennyt, a Tescót és az Aldit.

A borászati ágazatban is voltak vizsgálatok, ugyanis különösen súlyos gondokat okoznak a külföldről érkező nagy mennyiségű borászati termékek, a beszerzési ár alatti értékesítés gyakorlata és a borhamisítások. Külföldi boroknál 40 millió forint bírságot szabtak ki a hiányosságok miatt, 7 borászati üzemet ideiglenesen bezárattak. Október 21-én a Kiskun-Vin Kft.-nél találtak majdnem 5000 hektoliter manipulált bort, az akasztói üzemet egy hónapra bezáratták és 1,4 milliárd forint bírságot róttak ki.
- Föggetken Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!