Magyarország

2010.11.22. 15:16

Zseb, autó és karácsonyi bevásárlás

<p>A karácsonyi bevásárlási időszak közeledtével az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közzétette a rendőrség azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel megelőzhetők az ilyenkor leginkább elszaporodó bűncselekmények.</p>

A zsebtolvajok jellemzően a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban tevékenykednek, de a leglátogatottabb plázák környékén a vásárlás idejére leparkolt autók biztonságára is érdemes figyelni.

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Érdemes az otthonról való elindulás előtt a pénzt, bankkártyát, egyéb értékeket biztonságos, nem könnyen hozzáférhető helyen tartani. A legjobb a kabát belső zsebe, de akkor is figyelni kell, hogy a bankkártya titkos kódja - ha fel van írva valahová - ne legyen a kártya, illetve a pénztárca közelében. Érdemes arra is figyelni, hogy a lakáskulcs ne az iratok közelében legyen. Az Országos Rendőr-főkapitányság tanácsa szerint, ha az óvintézkedések ellenére megtörténik a lopás, senki ne szálljon szembe a tolvajjal, mert ők általában többen "dolgoznak," erőfölényben vannak. Rögtön segítséget kell hívni és értesíteni a rendőrséget.

Zsúfolt helyeken - például tömegközlekedési eszközön - a táskát érdemes zárva tartani és nem szabad lazán a háton, vagy vállon viselni. Legjobb, ha a bezárt táskán mindig rajta van a tulajdonosa keze. Tömegközlekedési eszközön nem szabad felhívni a figyelmet az értékekre, így például pénzt elővenni, számolni. Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik - például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul - az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékekre még inkább odafigyelni. Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

A szokottnál jobban oda kell figyelni a bevásárlóközpontokban is. Vásárlás közben a pénztárca, kézitáska ne legyen a bevásárlókosárban és a mobiltelefont sem szabad külső, látható helyen viselni. Aki autóval megy vásárolni, figyeljen oda, hogy a parkolás után ne maradjon a kocsi utasterében értékes holmi, megvásárolt ajándék. Az autó ajtaját, ablakát, a napfénytetőt a parkoláskor be kell zárni, az indítókulcs mindig legyen a sofőrnél, biztonságos helyen. Esti órákban érdemes jól megvilágított parkolóhelyet használni, ha lehetséges. A kocsiba érdemes mechanikus és elektromos biztonsági rendszereket beszereltetni, szakműhelyben. Ha a kocsit mégis feltörik, nem szabad nyúlni semmihez, mert az autó környezetét a rendőrök megvizsgálják a nyomok miatt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!