Magyarország

2010.11.02. 19:30

VÖRÖSISZAP - Modellezéssel tesztelték az új gátat Kolontáron

<p>Számítógépes modellek segítségével tesztelték Kolontáron a vörösiszap-katasztrófa után felépített új gátat a kárelhárításban résztvevő szakemberek.</p>

A MAL Zrt. felügyeletére kinevezett kormánybiztos keddi közleménye szerint a tesztnél a legrosszabb eshetőségekből indultak ki, és kiderült, hogy a gát ilyen esetben is megvédené Kolontárt. Közben a megsérült iszaptározó északi falában hétfőn tapasztalt mozgás a közlemény szerint nem veszélyes.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a gátakkal és biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos "komplex vizsgálati és tervezési programot" Kertai István irányítja. Kertai István a völgyzárógátak és védelmi gátak szakértője. Több száz itthoni és külföldi gátat tervezett illetve vizsgált már, nyomon követi azok utóéletét, beleértve szélsőséges esetben előálló gátszakadásokat is.

Hétfőn az iszaptározó sérült, északi része csak kis mértékben mozdult el, de a szakértők további jelentősebb mozgásra is felkészültek. Mivel a híg folyadék korábban már kizúdult a tározóból, a bennmaradt vörösiszap sűrű, nem tud nagy területen szétfolyni.

A korábban megépült gátrendszer a környéken lévő településeket biztonságosan védi.
A kutatók és a tervező mérnökök által kidolgozott Komplex Kutatási és Tervezési Programot a MAL Zrt-nek végre kell hajtania. Ennek alapján az úgynevezett második védővonalon biztonsági területet kell kialakítani egy törmelék szállítására alkalmas út és egy gát kiépítésével. Erre a biztonsági területre szállíthatják majd a gyártásban a száraz technológiára történő átállás után a termelés melléktermékeit. Ezzel egy időben megerősítik a XI. számú kazetta gátját a vasútvonal felől.

A kutatók és tervezők vizsgálják, hogy szükség van-e IX. kazetta megerősítésére. Vizsgálják a sérült X. tározó helyreállításának lehetőségeit is. Ez a zagytározó egyébként most nem üzemel, a vörösiszapot a X/a jelű kazettába szállítják. Amíg el nem éri a benne lévő anyag az engedélyezett feltöltési szintet, addig a kutatók folyamatosan ellenőrzik az altalaj és gát anyagát, viselkedését.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!