Magyarország

2010.11.29. 21:13

Parlament - megkezdődött a vita a nyugdíjpénztár-választásról

<p>Megkezdte az Országgyűlés a szabad nyugdíjpénztár-választásról, valamint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról szóló törvénymódosítások általános vitáját hétfő este. Ahogy korábban ígérték, a szocialista képviselők a vita kezdetén kivonultak az ülésteremből.</p>

A kormány szerint pazarlóan működtek eddig a magán-nyugdíjpénztárak, a módosításokkal azonban biztosítanák a nyugdíjak védelmét. Az LMP szerint a kormány az emberek magántulajdonára pályázik.

Az 1998-as nyugdíjreform alapvetően elhibázott volt, emiatt nőtt a nyugdíjalap hiánya, és ezt a problémát már nem tudja, nem akarja kezelni a kormány. A tervezett intézkedések nélkül jövőre 900 milliárd forintos hiánnyal zárna a nyugdíjkassza, és ilyen mértékű hiányt a kormány nem engedhet meg a vonatkozó törvény szerint - mondta a vitában Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Eközben a magán-nyugdíjpénztárak pazarlóan működtek az elmúlt években az államtitkár szerint. Vagyonkezelési működési költségek címen irreálisan magas díjat szedtek, garantált ügyfélkörük volt, mégsem tudtak valóban jelentős reálhozamot elérni ügyfeleik számára - tette hozzá Cséfalvay Zoltán, aki szerint az egész rendszert át kell alakítani, hogy a majdani nyugdíjasok ellátása ne kerüljön veszélybe.

Külön törvényben határozzák meg, hogy pontosan mi is a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, és annak eszközeit kizárólag milyen célokra használhatják - mondta az államtitkár és egyben jelezte, hogy "a kormány nem rövid távú fiskális érdekek foglya".

Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy a nyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban komoly veszteségeket halmoztak fel, ezért lépni kellett. A dolgozók 14 havi nyugdíjbefizetéseit "biztonságba helyezték" már és megteremtették a szabad nyugdíjpénztár-választás jogi alapját korábban elfogadott törvénymódosításokkal. A mostani csomag az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés további részletszabályait tartalmazza - magyarázta.

A képviselő megerősítette, hogy az ügyfeleknek lesz egyéni számlájuk az állami nyugdíjrendszerben és kompenzálják esetleges veszteségeiket. A magán-nyugdíjpénztári tagság alatt elért nyereséget az állami nyugdíjrendszerbe lépők átutalhatják egy önkéntes pénztárba, vagy felvehetik egy összegben, de ebben az esetben tőkejövedelemnek minősül a nyereség és szja-t kell fizetni utána - a 2011-től változó szabályok szerint 16 százalékosat. A magán-nyugdíjpénztárban felhalmozott összeg és szolgáltatástartalom örökölhető lesz, ha az érintett személy visszalép az állami rendszerbe - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella szerint az új nyugdíjrendszer jó lesz, mert védelem alá kerül a nyugdíjkassza. Fokozott védelem alá kerül a már nyugdíjban lévők járandósága is azzal, hogy a magánpénztárakban felhalmozott vagyon áthozásával csökkentik a nagy hiánnyal küzdő nyugdíjkassza veszteségét.

Hegedűs Tamás, a Jobbik vezérszónoka megismételte korábbi javaslatukat, amely szerint a nyugdíjrendszer második pillérén belül - a magánpénztáraknál - hozzanak létre egy állami pénztárat, ahol virtuális számlát vezetnének a magánrendszerből átlépőknek, és ezeken az állampapírok éves hozamát írnák jóvá. Ez egy valós lehetőség lenne azoknak, akik váltanának, és nem szüntetnék meg a magánpénztárakat sem. Szerinte a kormány ígéretével szemben az állami nyugdíjrendszerben nem lennének tényleges egyéni számlák, csak valamiféle nyilvántartása lenne az ügyfeleknek. Hegedűs Tamás szerint ebben az ügyben téves az MSZP retorikája is, amely azt hirdeti, hogy a kormány le akarja nyúlni a pénztártagok megtakarítását.

Az LMP-s Vágó Gábor azt mondta felszólalásában, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a jogállam lebontása Magyarországon a magán-nyugdíjpénztárak államosításával, és a magántulajdon biztonsága elleni szégyentelen támadásnak nevezte a kormány terveit. Úgy vélte: már a törvényjavaslat címe is cinikus, mert se szabad pénztárválasztásról, se elkülönített nyugdíjalapról nincs szó abban, ahogy az egyéni számlák megteremtéséről sem. Szerinte a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap irányítótestülete is csak egy fideszes bábcsoport lesz Matolcsy György irányításával.

Vágó Gábor felvetette, hogy a törvény elfogadása után elvileg 45 munkanap lenne arra, hogy az érintett pénztártagok nyilatkozhassanak tagságukról. A 3 millió pénztártag országszerte 8 nyugdíjfolyósítónál nyilatkozhatna. Ennek alapján napi átlagban 8 ezer pénztártag nyilatkozatát kellene biztosítani, ami fizikailag is lehetetlen - fogalmazott.

"Nagyon sajnáljuk, hogy a szocialista képviselők a magyar nyugdíjak megmentése helyett a Barcelona - Real Madrid futballmérkőzést választották" - így reagált hétfőn késő este Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a vitával kapcsolatban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!