Magyarország

2010.11.08. 15:30

Omninvest: a 2 milliárd visszafizetése nem a vádak elismerését jelenti

<p>A 2 milliárd forintos pályázati támogatás visszafizetésére vállalt kötelezettség nem azt jelenti, hogy az Omninvest Kft. elismeri a velük szemben megfogalmazott vádakat - ezt állítja a magyar vakcinagyártó cég, amely 2006-ban elnyert támogatásának szabályosságát, jogosságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálati jegyzőkönyve több pontban megkérdőjelezi.</p>

Az Omninvest hétfői közleménye leszögezi: anno a pályázaton való részvételük, a támogatási szerződés megkötése az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelt. A cég tulajdonosai ennek ellenére a többi között azért vállalják a pénz visszafizetését, mert meg kívánják őrizni a cégnél meglévő több száz munkahelyet.

Az Omninvest Kft. közleménye szerint 2010 tavaszán tudomásukra jutott, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot folytatott a támogatással kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy annak a kutatási tevékenységnek az elszámolása, amelyre a támogatást kapták, egy uniós előírásba ütközik. Ezt az előírást azonban 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződők előtt nem volt ismert - hangsúlyozza a dokumentum.

A magyar vakcinagyártó közleménye szerint mindezek ellenére azért vállalják a cég új tulajdonosai a támogatási összeg visszafizetését, mert meg kívánják őrizni a cégnél meglévő több száz munkahelyet. Ezen kívül azért döntöttek így, mert "nem akarják abba a helyzetbe hozni a magyar államot, hogy konfrontálódnia kelljen az Európai Unióval a pályázati kifizetések elszámolása során".

Az Omninvesttel kapcsolatos egyik fő vád az, hogy saját cégét bízta meg a pályázatban vállalt kutatás-fejlesztés elvégzéséhez, holott az előírások értelmében ehhez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni.
- Független Hírügynökség -

 

Címkék#omninvest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!