Magyarország

2010.11.11. 14:25

Jogszabályi változások lesznek a gyermekellátásban

<p>Már a jövő év elején javulhat a gyermekvédelmi ellátás helyzete, az ezzel kapcsolatos jogszabályi háttér már készül - mondta el Lantai Csilla, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium osztályvezetője csütörtökön, a "Család nélkül, családban" című konferencia utáni sajtótájékoztatón.</p>

Mint mondta, szeretnék fejleszteni az alapellátást és a napközbeni ellátást, emellett pedig differenciálnák a szakellátást, mert sokféle problémára különbözőképpen kell reagálni. Jelenleg 17 ezer gyermek él Magyarországon gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél. Az ENSZ törekvése az, hogy kisgyermekek egyetlen napot se töltsenek bentlakásos intézményben.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a konferencia kapcsán elmondta: Magyarország az egyetlen a posztkommunista országok közül, ahol csökkent az elmúlt évtizedben az intézetben nevelkedők száma. Jelenleg 17 ezren élnek gyermekvédelmi ellátásban, ami nevelőotthont vagy nevelőszülőt jelent. A 9 év alatti gyermekek 72, míg a 3 év alatti gyermekek 70 százaléka családoknál van, de a területi megoszlás az országban egyenetlen. Az ombudsman szerint az ellátórendszer is egyenetlen, vannak önkormányzatok, amelyek nem tudnak eleget tenni a feladatuknak. Reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi elvárások itthon is teljesülnek és "falun is kiemelt politika terület lesz a gyermekvédelmi ellátás".

Lantai Csilla, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium osztályvezetője arról számolt be: folyamatban van a jogszabályi háttér kidolgozása, amely kitér a többi között az örökbefogadói gyes bevezetésére és a családi napközik helyzetére is. Mint mondta, egyetértés van a szakmában azzal kapcsolatosan, hogy fejleszteni kell az alap- és a napközbeni ellátást és differenciálni kell a szakellátást. Utóbbira azért van szükség, mert nagyon különböző problémáik vannak a gyermekeknek, amelyekre egészen máshogy kell reagálni - tette hozzá.

Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja elmondta: az Európai Unió kiemelt területként figyel a kisgyermekkorra, rövidesen pedig hivatalosan bejelentik a gyermekjogi stratégiát. Hozzátette: többek szerint ennek minden tagállamra kötelező jogszabálynak kellene lennie, de így is nagy az előrelépés.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!