Magyarország

2010.11.08. 15:05

Egyre többen fizetnek elő digitális tévézésre

<p>A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában szeptemberben közel 24 ezerrel 1,322 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből. A 3,8 millió háztartásból 800 ezerben nincs semmilyen előfizetéses tévés szolgáltatás.</p>

A gyorsjelentés a tizenkét legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több, mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer lakásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók szeptember végén 2,550 millió előfizetést tartottak nyilván. Ezek 51,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 51,1 után. A digitális előfizetéseken belül 491 ezerről 509 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 808 ezerről 813 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevőké. Az augusztusi 19,3 százalékról 20 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése szeptemberben az előző havi 31,8 százalékról 31,9 százalékra nőtt. Az analóg szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent a vizsgált hónapban. Ez az érték korábban 48,9 százalék, szeptemberben 48,2 százalék volt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!