Magyarország

2010.10.06. 16:44

VÖRÖSISZAP - Elkerülhető a Rába ökológiai katasztrófája

<p>Ha sikerül a 10-es Ph érték alá csökkenteni a Marcal szennyezett vizét, elkerülhető lesz a Rába ökológiai katasztrófája. A szakemberek szerint a csökkentett Ph-jú vizet a Rábca és a Rába vize már várhatóan fel tudja annyira hígítani, hogy az élővilágot ne pusztítsa el.</p>

Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a Marcal folyását a fenékküszöbök segítségével lelassítják, majd a felduzzasztott vízbe gipszet és savat öntenek, hogy a lúgos kémhatást semlegesítsék. A cél az, hogy mire a szennyezett víz eléri a Rábcát, illetve a Rábát, a kémhatás már 10-es alatt legyen. A nagyobb vízhozamú folyók ezután tovább hígítják a szennyezett vizet, és elkerülhető az ökológiai katasztrófa.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, a megyei védelmi bizottság szerdán úgy döntött, nem terelik ki a vörösiszappal szennyezett Marcal folyó vizét a szántóföldekre. A Marcal folyását lelassítják, a folyót felduzzasztják, és az erős lúgos kémhatást semlegesítik, mielőtt a Rábába érne.

Az országos katasztrófavédelem közleménye szerint a jelenleg folyó védekezés célja, hogy a Marcalba jutott szennyezés a folyó medrében maradjon és onnan a későbbiekben eltávolítható legyen. Másik fontos cél az élővilág kímélése érdekében a víz ph értékének csökkentése.

A szakemberek úgy döntöttek, Marcalon ezért több helyen fenékküszöb épül, hogy a lelassult vízből a veszélyes iszap kiülepedjen, és azt ki lehessen távolítani. A folyót csak annyira duzzasztják majd fel, hogy a víz a medrében maradjon, és ne veszélyeztesse a partot. Fenékküszöböt Kemeneshőgyésznél, Bobánál és Szenteinél építenek, illetve a Marcal Duzzasztónál, mielőtt a folyó elérné a Rábát.

Ezzel párhuzamosan - a mért ph érték függvényében - folyamatosan gipszet és savat adagolnak majd a Marcal folyóba. A gipsz előnye, hogy segíti a kiülepedést, akadályozva a veszélyes anyag továbbjutását.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!