Magyarország

2010.10.02. 16:28

Önkormányzati választás - Minden készen áll

<p>Minden készen áll a vasárnapi önkormányzati választásokra - derült ki az Országos Választási Iroda szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján.</p>

A voksolást lebonyolító informatikai rendszer jól vizsgázott, az elmúlt időszakban a szakemberek felkészültek arra, hogy a választás estéjén az informatikai eszközökkel biztosított szavazás zökkenő- és zavarmentes legyen. A vasárnapi önkormányzati választásokon reggel hat és este hét óra között lehet az urnákhoz járulni, az urnazárás után pedig folyamatosan hozzák majd nyilvánosságra a már feldolgozott adatokat.

A vasárnapi önkormányzati választásokon az emberek 3176 településen választanak polgármestert és képviselőtestületet, Budapesten főpolgármestert, illetve szétosztják a megyei és fővárosi közgyűlési mandátumokat. A négy főpolgármester-jelöltet pártok támogatják, míg a polgármester-jelöltek többsége - több mint 7 ezer - függetlenként indul.

Szavazni személyesen reggel hat és este hét óra között lehet az országszerte kijelölt, több mint 10 ezer 740 szavazókörben. Ezeket úgy alakították ki, hogy átlagosan mindenhol 600 és 1200 közötti választó járuljon az urnákhoz. Mindenki több szavazólapot kap majd, attól függően, hogy milyen településen él.
A helyi és területi választási irodákban összesen 40-50 ezer ember dolgozott és dolgozik majd a voksolás előkészítésén és lebonyolításán. A megszervezésre egyébként 60 nap és 5,3 milliárd forint állt rendelkezésre - mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az önkormányzati választásokat lebonyolító informatikai rendszer jól vizsgázott - mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke. Ignácz István hozzátette, hogy az elmúlt időszakban számos, úgynevezett tudatos és etikus támadást intéztek a szerverparkok ellen, ezek egyik sem ért célba. A hivatal az elmúlt két hónapban legjobb tudása szerint dolgozott és folyamatosan felkészült arra, hogy a választás estéjén az informatikai eszközökkel biztosított voksolás zökkenő- és zavarmentes legyen.

Az Országos Választási Bizottság elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a testület a választások napjának kitűzése óta 27 ülést tartott és vasárnap is - szükség szerint - egész nap ülésezni fog. Feladatuk lesz majd az országosan összesített eredmények közzététele, illetve beszámoló készítése az Országgyűlésnek.

Az Országos Választási Központ a fővárosi Duna Palotában rendezkedett be. Már napközben is folyamatos tájékoztatást adnak majd a részvételi adatokról, az előzetes eredményeket pedig a késő esti, éjjeli órákban jelentik majd be. A jogi eredményt hétfő délután 4 óráig állapítják meg, innentől kezdve két nap van jogorvoslatra.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!