Magyarország

2010.10.05. 15:14

Kétségbeejtően kritikus helyzetben van a betegszállítás az ágazat képviselője szerint

<p>Kétségbeejtően kritikus helyzetben van a betegszállítás - mondta Bíró Ferenc a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) keddi ülése után.</p>

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke szerint az egész egészségügyre jellemző finanszírozási hiány a betegszállításra is érvényes, de szerintük plusz források nélkül is lehetne segíteni a problémákon. Például az indokolatlan szállítások megrendelésének leállításával, hatékonyabb ellenőrző rendszer bevezetésével.

Az egyesület elnöke elmondta: évente 2,4 millió beteget visznek vizsgálatokra a magán betegszállítók, kétszer annyit, mint az Országos Mentőszolgálat, viszont feleannyi autóval. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól 136 forintot kapnak a magánszállítók egy kilométerért, ebből azonban valójában több beteg elszállítását kell megoldaniuk. Bíró Ferenc hozzátette: a helyzet súlyosságát jelzi, hogy Szolnokon a napokban ment tönkre az egyik betegszállító cég, amely a város felének szállításáért volt felelős. Tehát jelenleg kérdés, hogy ki viszi majd Szolnokról haza a vesebetegeket a dialízisről.

Indokolatlan betegszállítások

Bíró Ferenc elmondta azt is, hogy szerinte 10-20 százalék tartalék van a rendszerben, tehát elképzelhető, hogy plusz források nélkül is segíteni lehetne a betegszállítókon. Példaként említette, hogy az orvosok sokszor indokolatlanul rendelik meg a betegszállítást, és sok esetben valójában szociális okokbók kérik a szolgáltatást. Az egyesület elnöke szerint a gyógyszerfelíráshoz hasonló ellenőrzési rendszer bevezetésével, az orvosok is jobban meggondolnák, hogy csak valóban szükséges esetekben hívják a betegszállítókat - tette hozzá.

A NET ülésén szó volt a védőnők helyzetéről is. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az ülés után elmondta: a hungaricumnak számító magyar védőnői hálózat is gondokkal küzd. Az 5212 védőnői állás közül csaknem 300 betöltetlen, és 594 körzetben helyettesíteni kell. Bár több mint 8 ezer nőnek van védőnői képesítése, a nehéz körülmények miatt, a 80 maximum 120 ezer forintos nettó fizetés miatt sokan elhagyják a pályát. Csordás Ágnes szerint legalább havi 113 millió forint plusz támogatásra lenne szükség, ezen kívül kisebb létszámú körzetek kellene kapniuk a védőnőknek.

A NET ülésén szó volt az alkotmányelőkészítés egészségügyi vonatkozásairól is. Gara Imre, a testület elnöke megemlítette, hogy javaslatot készítenek majd többek között az emberi méltósághoz való joggal, a betegek jogaival és a gyerekek egészséghez való jogával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!