Magyarország

2010.10.18. 19:44

Bajnai: a kormány semmilyen fizetési kötelezettséget nem engedett el az energiaszolgáltatóknak

<p>A Bajnai-kormány az energiaszolgáltatók számára semmilyen fizetési kötelezettséget nem engedett el - közölte Bajnai Gordon titkársága hétfőn.</p>

A volt miniszterelnöki annak kapcsán tartotta fontosnak tisztázni ezt, hogy Orbán Viktor hétfőn az energetikai cégekkel kapcsolatban megjegyezte: az előző kormány április 29-én - az országgyűlési választások második fordulója után néhány nappal - olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.

Az Országgyűlés 2008. november 10-én egyhangú szavazással, vagyis a Fidesz szavazataival együtt fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy az erőművek a hosszútávú áramvásárlási szerződésekkel összefüggésben visszafizetendő állami támogatásból leírhassák a meg nem térült beruházásaikat. A szabályozást az Európai Bizottság is jóváhagyta - emlékeztetett a volt kormányfő titkársága.

A Bajnai-kormány hivatali ideje alatt az érintett minisztérium mindössze egy jegyzőkönyvben tudomásul vette az erőművek nyilatkozatát arról, hogy miután a tényleges visszafizetési kötelezettségük nulla vagy igen alacsony, elállnak a visszafizetési kötelezettségük miatt nemzetközi választottbíróság előtt indított eljárásoktól - fogalmaz a közlemény.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!