Magyarország

2010.09.22. 18:54

Világsuli program a kirekesztés ellen

<p>A British Council és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szervezésében elindult a Világsuli projekt, melynek célja, hogy hosszú távú kapcsolatot építsen ki az iskolák között, és a kultúrák közötti párbeszéd megerősítésével nyitottabb, békésebb, versenyképesebb intézményeket hozzon létre.</p>

A Világsuli program Nagy-Britanniában és a világ 60 különböző országában dolgozik közös partnerség kiépítésén. Európában eddig 20 ország csatlakozott a 2010 tavaszán induló programhoz. Az első évben minden országból 10 iskola vehet részt benne, a második évben újabb 20 iskola csatlakozhat majd. Minden magyar iskola egy olyan partnerség tagjaként fog dolgozni, melyben brit, francia és román iskolák vannak jelen. A partnerségek két, illetve három évre szólnak, a programba való belépés ingyenes. A programot koordináló testületek pályázhatnak anyagi támogatásért, hogy finanszírozni tudják a különböző Világsuli aktivitásokat.

Magyarországon a 2010-ben bekapcsolódó 10 budapesti iskolát a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet koordinálja. Az első évben a programba meghívott 10 budapesti általános- és középiskola vezetői, tanárai és diákcsoportjai brit, román és francia iskolák fenntartóival, vezetőivel, tanáraival és diákjaival közösen fejlesztenek ki olyan programokat, amelyekkel hatékonyan dolgozhatnak a kirekesztés, megkülönböztetés ellen.

Első lépésben 2010 októberében a magyar iskolákat képviselő tanárok Londonban részt vehetnek egy három napos szemináriumon, ahol a többi országot képviselő tanárokkal és szakmai partnerekkel találkozhatnak. Ezután látogatást tesznek nagy-britanniai partneriskoláiknál, hogy közösen kialakítsák az együttműködés alapjait.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!