Magyarország

2010.09.02. 13:45

Több mint 100 kispesti lakásban van már segítségkérő rendszer

<p>Négy év alatt megduplázódott a segítségkérő rendszerrel rendelkező idősek száma a főváros XIX. kerületében.</p>

Gajda Péter, Kispest polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: most szerelték be a 111. ilyen készüléket. Hozzátette: évente több mint 11 millió forintot költenek a rendszer működtetésére, a rászorulóknak pedig a nyugdíjuk 1 százalékát kell erre fordítaniuk.

Gajda Péter elmondta: a rendszer kiépítése óta több fejlesztés is volt, így idén már egy jóval korszerűbb készüléket kapnak az idősek. Az eredeti berendezés ugyanis csak jelzett, de a központban mást nem érzékeltek, csak hogy baj van - tette hozzá. A polgármester szerint az új készülék interaktív, élő kapcsolatot teremt a bajbajutott és a segítő kolléga között, a központban pedig rögtön tudják, hogy egészségügyi, szociális, vagy közbiztonsági problémáról van-e szó.

A városvezető arról is beszélt: a készüléket idős, kispesti nyugdíjasok kérhetik az önkormányzat szociális irodáján, vagy a gondozószolgálatnál, de ha egy kolléga úgy tapasztalja, hogy valahol szükség lenne rá, akkor magától is intézheti a beszerelést. Gajda Péter azt mondta, az önkormányzat több mint 11 millió forintot költ évente a rendszer működtetésére, a nyugdíjasoknak pedig nyugdíjuk 1 százalékát kell fizetniük, vagyis egy 80 ezer forintot kapó idős esetében ez 800 forint. Hozzátette: nemrég arról döntöttek, hogy 90 éves kor felett díjmentesen lehet igénybe venni a szolgáltatást. A csaknem 60 ezres lakosú városrészben egyébként a lakosság negyede nyugdíjas, így a városvezető célja a további bővítés.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!