Magyarország

2010.09.30. 16:44

ÁSZ: Nem volt rekonstruálható az állami vagyon

<p>A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2008. január 1-jei megalakulásakor meglévő állami vagyon - mérleg hiányában - nem volt rekonstruálható másfél évvel később sem, amikor utólag a nyilvántartást elkészítették - olvasható az Állami Számvevőszék csütörtöki közleményében.</p>

A közlemény összefoglalja az elmúlt három vizsgálat megállapításait az állami vagyont kezelő szervezetek működéséről és az állami vagyon nyilvántartásáról.

Idén harmadik vizsgálatát végezte az ÁSZ az MNV-ről annak 2008. január elsejei megalakulása óta, amikor egybeolvasztották a földalapot, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot és az ÁPV Rt.-t.

A számvevők 2008-ban azt állapították meg, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos bevéteket a koncessziós díjak kivételével nem tudták ellenőrizni, mert a bevételi főösszeg 96,5 százalékának elszámolását az MNV nem tudta alátámasztani.

Az ÁSZ ekkor felhívta a figyelmet arra, hogy a három elődszervezet nem készítette el a 2007-es év végi vagyonmérleget és vagyonleltárt, vagyis nem volt 2008. január elsejei nyitóállomány. Ezt csaknem másfél év késéssel készítette el az MNV, de az állami vagyon mérlegszerű nyilvántartás hiányában teljes körűen nem volt ismert. Ezzel a 2008. január 1-jén meglévő állami vagyon - leltárral alátámasztott átadó mérleg hiányában - akkor nem volt rekonstruálható - írja az ÁSZ.

A számvevők későbbi vizsgálataik végén mindig tettek javaslatokat a pénzügyminiszternek és az MNV vezérigazgatójának a hiányosságok felszámolására. Indítványoztak személyi felelősségre vonást is azokkal szemben, akik miatt a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszter döntései késedelmet szenvedtek, de egyedül az MNV vezetőjét bocsátották el.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!