Magyarország

2010.09.15. 15:35

Már több mint 50 vaddisznót fogtak be a XII. kerületben

<p>Nyár óta már több mint 50 vaddisznót fogtak be a főváros XII. kerületében - írja szerdai közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.. Erre azért van szükség, mert egyre több bejelentés érkezik arról, hogy ezek az állatok károkat okoznak az erdőterülettel szomszédos kertekben.</p>

Budapestet kiterjedt erdőségek veszik körül, amelyek élőhelyet nyújtanak számos állatfajnak. A vaddisznók azonban gyakran kárt tesznek a hétvégi házak kertjeiben, nyomaik a közparkokban, az útszéli gyümölcsfákon és azok alatt is meglátszanak. A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint, hogy a károkat elkerüljék, szükséges az országos viszonylatban növekvő vadlétszám apasztása.

A Budapesti Erdészet a problémát élővad befogással igyekszik orvosolni a lakott területeken. Ennek kapcsán idén nyár óta a XII. kerület térségében több mint 50 vaddisznót sikerült befogni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a kihelyezett befogókat ismeretlenek rendszeresen megrongálják, akadályozva ezzel a munkát.

A befogókat csak akkor élesítik be, amikor a vad már megszokta, és rendszeresen felveszi az oda szórt táplálékot. Ezeket egyébként rendszeresen ellenőrzik is, hogy az állat a lehető legkevesebb időt töltse ebben a számára szokatlan helyzetben.

A szakemberek arra kérik az erdőterület látogatóit, hogy ne zavarják a befogók környékét. Azzal, hogy az ember közel merészkedik ezekhez, a jó szaglással rendelkező vaddisznókat akár egy napra is távol tarthatja. Különösen káros a befogó megközelítése akkor, ha befogott vad van benne. A stresszhelyzetben lévő állat ilyenkor kárt tehet magában.

Az erdészet az ősz folyamán 5 befogóval tovább folytatja a vadak befogását.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!