Magyarország

2010.09.01. 14:15

Új zárszámadási gyakorlatra van szükség az ÁSZ szerint

<p>Mindenképpen változtatni kell a jelenlegi zárszámadási gyakorlaton az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleménye szerint - jelentette ki Domokos László az intézmény elnöke a 2009-es költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló ÁSZ-jelentés ismertetésekor, szerdán, Budapesten.</p>

Domokos László elmondta: a központi költségvetés 2009-es hiánya 743,7 milliárd forint volt, ez 10 százalékkal haladta meg a módosított hiány összegét. A hiány magasabb alakulásának egyik legfontosabb oka négy adóbevétel (a társasági adó, a személyi jövedelemadó, a társas vállalkozások- és magánszemélyek különadója) mértékének elmaradása a tervezettől.

Az ÁSZ vizsgálat megjegyzi, hogy az önkormányzati minisztérium "sajátos szabálytalanságot" követett el a 2009-es költségvetésben, amikor három olyan új költségvetési címet hozott létre, amelyeket már 2009-ben kiutalt az önkormányzatoknak, de csak 2010-ben írta alá az erről szóló szerződést. Emellett Domokos felhívta a figyelmet a szintén aggálos gyakorlatra, amely szerint a kormány a költségvetés általános tartalékának terhére olyan tételeket fizetett ki, amelyek a költségvetés tervezésekor is jól láthatóak lettek volna (például EBESZ és ENSZ tagdíj-tartozások).

A jelentés kitér arra is, hogy a 4-es metró beruházásánál az építés költségvetési hozzájárulása 2009-ben 50 százalékkal haladta meg a tervezettet, ráadásul nem megfelelő az állami kontroll érvényesítése sem. Ebben a témában ugyanakkor az ÁSZ külön ellenőrzsét végez és annak elkészültéig egyéb részleteket nem árultak el.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!