Magyarország

2010.08.12. 18:21

Meteoreső: látványos égi show

<p>2007 óta a leglátványosabb meteoreső-showt láthatjuk 12-ről 13-ra virradó éjszaka</p>

Augusztus hagyományosan a hullócsillag-figyelés időszaka is, ekkor érkeznek meg ugyanis a Perseidák. Ezt a meteorrajt időszámításunk szerint 36-ban figyelték meg legelőszőr, s azóta is számos feljegyezés született. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű fényes meteorhullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el.

A sűrű csillaghullást augusztus 10-től észlelhetjük, de szakértők szerint a leglátványosabb ma éjszaka lesz. Ugyanis két nappal vagyunk újhold után, így elég sötét lesz az égbolt ahhoz, hogy kiválóan lássuk az éjszakai égi showt, ami Magyarországon 23-24 óra körül lesz a legintenzívebb.

Fotó - Szétrobban az üstökös >>>
Nézd meg, amint egy sszteroida becsapodik >>>
Videó - az eddigi legtökéletesebb felvétel a Földről >>>>
Videó - 3D-s képek a Marsról >>>>

A szakértők szerint 2007 óta ez lesz a legszebb csillaghullás (tiszta ég esetén), amit úgy élvezhetünk a legjobban, ha a város fényeitől távol fekvő helyszínekről kémleljük az eget.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!