Magyarország

2010.07.15. 16:02

Utasbiztosítás helyett egészségbiztosítási kártya?

<p>A külföldre utazó magyarok közül továbbra is csak minden harmadik köt utasbiztosítást. Ugyanakkor egyre többen váltják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.</p>

Ez utóbbi azonban az uniós tagországokon kívül csak néhány más országban érvényes és csak az orvosilag sürgős esetekben használható. 

A külföldre utazó magyaroknak továbbra is csak 30-35 százaléka köt utasbiztosítást. Ugyanakkor egyre népszerűbb az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely iránt a téli síszezon előtt és nyár elején ugrik meg az érdeklődés – mondta Molnár Barbara, Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. 2009-ben több mint négyszázezer kártyát adtak ki, míg a korábbi években átlagosan háromszázhatvan ezret; jelenleg három évig érvényes, korábban ez csak egy év volt.

Nem mindenre elég az európai kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát az uniós tagországokon kívül Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában , Svájcban és Horvátországban fogadják el, de csak az orvosilag sürgős, szükséges ellátások, beavatkozások esetén. Mindig az adott ország biztosítottaira vonatkozó szabályok érvényesek a magyarokra is. Az ellátásért nem kell fizetni, a költségeket később a magyarországi és a külföldi biztosító rendezi egymás között. Azonban ha az adott országban valamiféle önrészt kell fizetni – például a több uniós országban is létező receptdíjat vagy vizitdíjat –, akkor az a magyar állampolgároknak is pluszkiadást jelent.

Tavaly 2,1 milliárd forint értékben láttak el magyarokat külföldön az egészségbiztosítási kártyára. A nyaralóhelyeken jellemzően magánorvosokhoz fordulhatnak azok a betegek, akik nem szerződtek a helyi egészségbiztosítási pénztárral, így a díjukat nem lehet a kártyára elszámoltatni. A nyaralók anyagi biztonsága érdekében így érdemes utasbiztosítást kötni, ami a betegség- és balesetbiztosításon túl a poggyászbiztosítást is tartalmazza.

Sokan nem vizsgálják, mire kell nekik a biztosítás

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) utasbiztosítási tagozatának vezetője szerint, nagy probléma, hogy még ma sem vizsgálják az utasok – különösen az egyénileg utazók –, hogy mire is szeretnének biztosítást kötni. Gyakori, hogy a turistaútra készülők a legolcsóbbat biztosítást keresik, mondván, az nekik bőven elég. „Pontosan tudni kell, hogy milyen úti céllal akarunk utazni, milyen kockázatok fordulhatnak elő velünk út közben, mekkora nagyságú az a poggyász és az érték, amit külföldre magunkkal viszünk, milyen hosszú ideig és melyik országban tartózkodunk. Ehhez kellene az utasoknak a biztosításukat is megvásárolni” – mondta a MABISZ tagozatvezetője.

Horváth Péter szerint Európán belül egyhetes tartózkodások esetében, ha túl sok csomagot nem visz magával a turista, nem többszöri átszállással, repülőgéppel utazik külföldre, akkor általában elégséges egy olcsóbb kategóriájú biztosítás. Abban az esetben azonban, ha valaki elhagyja Európát, például Egyiptomba vagy távolabbi országba megy, akkor meggondolandó, hogy minimálisan egy középkategóriájú, vagy egy felsőkategóriájú biztosítást vásároljon – véli a biztosítók szövetségének munkatársa. Horváth Péter szerint az orvosi költségek horrorisztikusan magasak több külföldi országban: például az Egyesült Államokban egy combnyaktörés kezelésének ára meghaladhatja a 80-100 ezer dollárt.

Nem a legdrágább a legjobb

Egyre többen kötik interneten az utasbiztosítást, és ezt jellemzően az utolsó pillanatban teszik. A biztosítási alkuszok nagy előnye, hogy több ajánlatból is válogathatunk és ez igaz az internetes alkuszokra is. Az ár-érték arányról Rácz István a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója azt mondta, nem a legdrágább biztosítások azok, amelyek a legjobb szolgáltatásokat nyújtják.

„Az a tapasztalatunk, hogy az ügyfelek alapvetően három csoportra oszthatóak. Azok, akik a közelebbi országokba utaznak, rövid időre, ők inkább a legolcsóbb terméket keresik. A nagy átlag, aki, mondjuk, egy hétre utazik a tengerentúlra, már ár-érték arányban megpróbál olyat választani, amit úgymond még ki tud fizetni, viszont a lehető legjobb szolgáltatást kapja. Kevesen vannak azok, akik mindenáron a legdrágábbat veszik.” – nyilatkozta a Biztosítás.hu munkatársa.

Amikor biztosítást választunk, akkor érdemes megnézni, hogy mekkora az a maximális összeg, amit a biztosító kifizet betegség vagy baleset esetén az orvosi ellátásra és mennyi a poggyászbiztosítás felső határa. Négy tagú család esetében hét éjszakás nyaralás 5100 forinttól biztosítható, de ez elmehet 29 ezer forintig, sőt kerékpárra szóló kiegészítővel és autó assistance biztosítással 53 ezer forintba is kerülhet. Sok bankkártyához is jár utasbiztosítás, de érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy pontosan mire nyújt fedezetet és mekkora értékben. Fontos tudni azt is, hogy a nyaraláskor jellemző búvárkodás vagy paplanernyőzés általában nincs benne az utasbiztosításban. Ezekre a sportokra kiegészítő biztosítást kell kötni.
Forrás: www.mr1-kossuth.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!