Magyarország

2010.07.05. 18:30

Módosította az érettségi és felsőoktatási felvételi szabályait és a közoktatási törvényt a parlament

<p>Az Országgyűlés hétfőn módosította a közoktatási törvényt, valamint az érettségit és a felsőoktatásba jelentkezés szabályait tartalmazó törvényt.</p>

A változtatás egyebek mellett ismét lehetőséget ad a pedagógusoknak az alsó tagozatos diákok osztályozásra, míg második évtől a buktatásra is. A felsőoktatási törvény módosításával két év múlva már kormányrendelet határozná meg, hogy mely felsőfokú képzésekhez lesz kötelező az emelt szintű érettségi sikeres teljesítése.

A közoktatási törvény módosítása idén szeptember elsejével, vagyis az új tanév kezdetével lép hatályba. A módosítás alapján az első évben, valamint a második osztály első félévének végén szöveges értékelést kell adniuk a pedagógusoknak, a következő félévtől azonban ismét kötelezővé válik az osztályzás. Az intézmények ugyanakkor előírhatják a szöveges értékelést is. A tanulókat ősztől már alsó tagozatban is évismétlésre lehet utasítani. Az elsősöket azonban csak akkor lehet megbuktatni, ha az igazolt vagy igazolatlan hiányzások miatt nem tudják teljesíteni a tanulmányi követelményeket.

A parlament döntött az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézményekbe való felvétel egyes szabályainak módosításról is. A módosítás alapján az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt arra, hogy október végéig dolgozza ki azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy mely felsőoktatási alapszakokon lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi vizsga sikere teljesítése.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!