Magyarország

2010.07.27. 14:56

Lázár János kitart a hódmezővásárhelyi szégyenlista mellett

<p>Hódmezővásárhely - Az adatvédelmi ombudsman szerint a hódmezővásárhelyi polgármesternek el kell távolítania a szociális segélyből élők, és azzal vélhetően visszaélők szégyenlistáját - mondta kedden Jóri András, az emberi jogi bizottság meghallgatásán.</p>

Lázár János, a város fideszes  polgármestere azonban - törvényes kereteken belül - kész a végsőkig kitartani az ügyben. Az MSZP és az LMP szegényellenesnek nevezte az intézkedést, míg a Jobbik ezt a megoldást - bár jogilag aggályos lehet, nem tartja alkalmatlannak a szociális "potyautasok" kiszűrésére. Adatvédelmi aggályokat vet fel, így a hódmezővásárhelyi polgármesternek el kell távolítania a szociális segélyből élők, és azzal vélhetően visszaélők szégyenlistáját - mondta kedden az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának meghallgatásán az adatvédelmi biztos. Jóri András szerint a lista olyanokat is büntet, akik erre nem szolgáltak rá. Az ombudsman példaként egy elhunyt, illetve egy beteg segélyezettet említett. Jóri András szerint ez nem adatvédelmi probléma, így annak megoldása nem a nyilvánosság, hanem a támogatási rendszerből történő kizárás lehet.

A szociális törvény nem nyújt módot a segélyekkel visszaélők szankcionálására, ezért nincs más lehetőség, mint a nyilvánosság - mondta a meghallgatáson Hómezővásárhely fideszes polgármestere. Lázár János emlékeztetett rá, hogy a listán szereplő 308 segélyezett alig egytizede tiltakozott a lista ellen, ám minden esetben bebizonyosodott, hogy az érintettek megsértették a segélyezés szabályait. A lista közzététele után több tucatnyian közmunkára jelentkeztek - tette hozzá a polgármester. Lázár János még nem kapta kézhez az adatvédelmi biztos levelét. Az ombudsman ezután határozatot hoz, ám a polgármester megfogalmazása szerint kész kitartani a végsőkig, vagyis megvárja a kötelező bírósági állásfoglalást.

Az MSZP szegényellenesnek és fehérgalléros önbíráskodásnak nevezte az intézkedést. Lendvai Ildikó az ellenzéki párt volt elnöke szerint Lázár János nem oszlatta el a jogi aggályokat és érdemi ígéretet sem kaptak a szégyenlista eltávolítására.

A Jobbik szerint a szociális rendszer egyes elemeivel visszaélőkkel szemben kemény szankciókra van szükség. Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője hozzátette: radikális szegénységpolitikai változásokra van szükség.

Az LMP szegényellenesnek és pótcselekvésnek nevezte a hódmezővásárhelyi intézkedést. Szabó Tímea a parlamenti bizottság alelnöke szerint társadalmi vitára és komplex törvényalkotásra van szükség az ügyben. Az ellenzéki politikus szerint nem csak a segélyezettek keresetét, hanem valódi anyagi helyzetét is meg kell vizsgálni.

Hódmezővásárhely önkormányzata néhány héttel ezelőtt "szégyentáblán" hozta nyilvánosságra azok adatait, akik álláspontjuk szerint nem működtek együtt a szociális osztállyal, azaz például "nem vették át az ebédjegyet" vagy "nem vállalták a felajánlott közcélú munkát".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!