Magyarország

2010.07.05. 18:50

Új szabályok az egyszerűsített foglalkoztatáshoz

<p>Augusztustól kevesebb adminisztrációs és közteherrel jár itthon az egyszerűsített foglalkoztatás.</p>

Nem kell például minden nap alkalmi munkavállalói szerződést kitölteni, a bejelentést elektronikus úton is el lehet majd intézni. Az erről szóló törvényjavaslatot fideszes képviselők nyújtották be a hónap elején, és hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. Az előterjesztők korábban azzal indokolták a módosítást, hogy az alkalmi munkavállalás mostani szabályozása betarthatatlan és a járulékok is magasak.

Két fideszes képviselő, Font Sándor és Czomba Sándor jegyzi az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés általános vitájában arra hivatkoztak, hogy az ügyben gyors lépésekre volt szükség, mert több százezer embert érint itthon az alkalmi munkavállalás. Az április elsejétől hatályos szabályozás szerintük azért nem volt jó, mert a magas adóterhelés mellett minden napra és minden munkavállalóra bonyolult adminisztrációt írt elő.

Egy naptári évben 120 napnál nem lehet több az idény- és alkalmi munka időtartama együttesen, ha valakit egy helyen többször is alkalmaznak így. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén naponta 500 forintot közterhet kell majd megfizetni egy dolgozó után mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkánál, vagyis például a napszámosok után, alkalmi munka esetén pedig napi ezer forintot. Az egyszerűsített foglakoztatás vonatkozik a mezőgazdasági, illetve az idegenforgalmi idénymunkára, valamint az alkalmi munkára.

Az alkalmi munkások létszámát az adott helyen főállásban foglalkoztatottak számához kötik. Ott, ahol főállásban legfeljebb öten vannak, 2 alkalmi munkás lehet, 6 és 20 fő között 4, 20 fő felett pedig legfeljebb 20 százalékos lehet az alkalmi dolgozók aránya.

Az egyszerűsített foglalkoztatást az Ügyfélkapun, sms-ben, egy kód segítségével vagy telefonos ügyfélszolgálaton jelenthetik be a munkáltatók, ha előtte ők és a munkások is regisztráltatják magukat az ügyfélkapun. Ezzel együtt megszűnik a kötelező alkalmi munkavállalói szerződés, de aki szeretné, maradhat ennél a megoldásnál.

A törvényjavaslatot 303 képviselő "igen" és 48 képviselő "nem" szavazatával fogadta el hétfőn az Országgyűlés, 13 tartózkodtak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!