Magyarország

2010.07.08. 18:50

A kilakoltatások ellen tiltakoztak Budapesten

<p>Csaknem harminc ember tiltakozott a kilakoltatások és lakásárverezések ellen csütörtökön délután Budapesten a Kossuth téren.</p>

A demonstrációhoz a Magyar Nemzeti Bizottság 2006., a Fehér Kéményseprők Szövetsége és az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége is csatlakozott.

A demonstráción felszólaló Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja elmondta, hogy azok a szervezetek, amelyek tehetnének a kilakoltatások ellen, évek óta nem tesznek semmit az ügyben. Az érdekvédő szerint több esetben előfordulhatott, hogy a bírósági végrehajtók és a bankok szorosan együttműködnek és bárkit, bármikor az utcára tehetnek. Az ingatlanokat ráadásul a legalacsonyabb áron szerzik meg és annak többszöröséért adják tovább. Dabasi Tamás szerint gond, hogy a bírósági végrehajtóknak nincs felügyeleti szerve, így bepanaszolni sem lehet őket.

A civilek egyébként még tavaly évvégén közérdekű pert indítottak az 50 legnagyobb pénzintézet ellen a hitelezők védelmében. Megkeresték a kormányt, és a köztársasági elnököt is a problémával, de változás azóta sem történt.

Friss fejlemény az ügyben, hogy a kormány szerdán benyújtotta a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását. Ha elfogadják, a lakóingatlanok kiürítését 2011. március 1-jéig el kell majd halasztani. Ez a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik majd. A kormány egyébként az első intézkedési között kiadott egy rendeletet, melyben 2010. december 31-ig megtiltotta a bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést olyan ingatlanoknál, amelyekben adósok laknak. A szerdán benyújtott törvénymódosítást a kormány tervei szerint július 19-ig fogadja el a Parlament - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!