Magyarország

2010.06.23. 16:05

ÁRVÍZ - Lassan apad a Tisza az alsó szakaszon

<p>Csak lassan apad a Tisza az alsó szakaszon, így Szegednél továbbra is másodfokú készültség van érvényben.</p>

A folyó középső szakaszán is csökken a vízszint, a napokban várhatóan már itt sem lesz szükség a jelenlegi, harmadfokú védekezésre. Közben a belvízzel elöntött területek nagysága nőtt az országban, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt.

A Tiszán már csak Vásárosnamény és Záhony között emelkedett a vízszint, alatta végig lassan apad. Szolnoknál például a tetőzés óta már 72 centiméterrel lett alacsonyabb a folyó magassága. Szegednél szintén apad a folyó, ám igen lassan. Algyőnél és Kiskörénél várhatóan még napközben, Szolnok és Mindszent között pedig a napokban már a harmadfokú készültség alá csökkenhet vízszint. A szakemberek a folyó középső és alsó szakaszán továbbra is megfelelő figyelőszolgálatot tartanak fent és folyamatosan ellenőrzik a védművek állapotát.

Közben a szakemberek már elkészítették a vízszint csökkentését szolgáló tiszaroffi víztározó leürítésének tervét. Várhatóan ez még csütörtökön vagy pénteken megkezdődik.

A Dunán a hétvégi esőzés hatására kisebb árhullám indult el és a folyó Nagybajcsnál elsőfok felett tetőzött. Az alsóbb szakaszokon várhatóan az elsőfok alatt marad a vízszint.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám szerdán hajnalban Balassagyarmat térségében tart, a vízállás elérte a másodfokú készültségi szintet. A Kapos a hétvégi és keddi heves csapadékok miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók. A Zagyva szintén árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot. A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán pedig harmadfokú, míg lejjebb másodfokú a készültség.

A hazai folyókon jelenleg 1467 kilométer hosszan van valamilyen védelmi készültség, ebből 657 kilométeren harmadfokú.

Közben a belvízzel elöntött területek nagysága nőtt az elmúlt egy napban. Jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 77 ezer hektár vetés-szántó. Az átnedvesedett területek nagysága ugyanakkor ennek három-négyszeresére tehető - ezeknek a helyeknek a nagy részén idén már nem várható termelés.

Év eleje óta már összesen 1,4 milliárd köbméternyi vizet szivattyúztak át a szakemberek. Összehasonlításképp, a Balaton átlagos térfogata 1,8 milliárd köbméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!