Magyarország

2010.06.04. 11:35

MSZP: Csődveszélyt említeni egyenlő az öngyilkossággal

<p>Csődveszélyt emlegetni öngyilkosság, főleg ha nincs csődveszély - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese</p>

Hozzátette: a csontváz-kommunikációt abba kell hagyni, mert elbizonytalanodnak a piacok. A politikus négy kérdéssel fordul a kormányhoz, amelyek a többi között a devizahiteleket, a tervezett adócsökkentést és az államháztartási hiány csökkentését érintik.

Szekeres Imre úgy fogalmazott: a Fidesz megnyerte a választásokat, mostantól nem beszélhet a levegőbe, mert minden szónak súlya van. Hozzátette: több elemző is úgy véli, hogy a piacok kezdenek elbizonytalanodni. A szocialista politikus szerint piaci pletykák mindig vannak, de a befektetők mindig fokozottan figyelnek arra, mit mond a kormány.

Az MSZP elnök-helyettese emlékeztetett: csütörtökön, amikor Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke államcsődöt említett, azonnal megindult a tőkekivonás. A forint és a hazai részvények is elszaladtak a kijelentés hatására, pedig délelőtt a hazai tőzsde látványosan elszakadt a térségbeli értékekhez képest - tette hozzá. Szekeres Imre azt mondta: a forint árfolyamának zuhanása az egy napon belüli legnagyobb csökkenés volt a világpiacon.

A politikus úgy véli: csődveszélyt emlegetni egyenlő az öngyilkossággal, mert az "ördög előbb-utóbb megjelenik". Hozzátette: ez a vállalkozásokat, a devizahiteleseket és a mindenki mást is érint, hiszen idővel a jegybank drasztikus kamatemelésre kényszerülhet. Szekeres Imre szerint ideje a Fidesznek kormányozni és érdemi intézkedéseket tenni.

Az elnök-helyettes négy kérdést is feltett a kormánynak. Köztük azt, hogy mit terveznek a devizahitelesekkel, milyen adócsökkentést terveznek július 1-től, és ezt miből fedezik. Emellett arra is választ vár, hogy a kormány Brüsszel nyomására milyen intézkedéseket tervez a hiány csökkentésére.

A politikus egyelőre nem kívánta kommentálni azt a lapértesülést, miszerint Balogh András thaiföldi nagykövet lehet az MSZP államfő-jelöltje. Hozzátette: a jelöltjük személyéről vasárnap döntenek majd, de mindenképpen egy köztiszteletben álló, közéleti és tudományos tevékenységet folytató jelöltet tartanak ideálisnak. Balogh András közben a Klubrádiónak megerősítette: felmerült a neve lehetséges államfőjelöltként az MSZP-ben.


- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!