Magyarország

2010.05.19. 16:52

Utolsó ülésén is tárgyalt a leköszönő kormány az átadás-átvételről

<p>Az átadás-átvételről is tárgyalt a Bajnai-kormány szerdai, utolsó ülésén - mondta az ülést követő tájékoztatón a kormányszóvivő.</p>

Szollár Domokos szerint igyekeznek mindenben megfelelni a jelenleg is a parlament előtt lévő erről szóló fideszes törvényjavaslatnak, ám megfogalmazása szerint a tervezetben vannak "hajmeresztő" dolgok.


Szollár Domokos a Bajnai-kormány utolsó kormányülése utáni tájékoztatón emlékeztetett, hogy már nagyon részletesen elkészítették az átadás-átvételi dokumentációt. A parlament előtt van azonban a Fidesz éppen erről szóló törvényjavaslata, amely a kormányszóvivői megfogalmazása szerint "kicsit hajmeresztő" és "eléggé vad dolgok" vannak benne. Erre példaként említette, hogy a törvényjavaslatban nincs pontosan meghatározva az átadás-átvétel pontos napja. Emellett - a szabályozás szövege szerint - a leköszönő minisztereknek korlátlan ideig rendelkezésre kell állniuk, hogy segítsék az átadás-átvétel munkáját.

Szollár Domokos szerint többek között emiatt is szerettek volna egyeztetni a leendő kormány képviselőivel, tárgyalás végül azonban nem lett.

A kormányszóvivő a Bajnai-kormány elmúlt egy évével kapcsolatban elmondta, hogy 60 kormányülést tartott a kabinet, ebből három együttes kormányülés volt. Több mint 450 kormányrendeletet és 300-nál is több kormányhatározatot fogadtak el, az Országgyűlés pedig ez idő alatt 201 törvényt fogadott el - ebből 145-öt a kormány terjesztett elő. A leköszönő kormány intézkedései között említette a miniszterek fizetésének csökkentését, a banki magatartáskódexet, a kríziskezelő programot, illetve az eddig legkorábban elfogadott költségvetést.

Szollár Domokos - kérdésre válaszolva - beszélt arról is, hogy szabályozva van, hogy a távozó miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok milyen juttatásokat kapnak. Eszerint, aki 3 évnél hosszabb ideig töltött be állami vezetői tisztséget, hat havi juttatást kap. Aki 1 és 3 év között látott el állami vezetői feladatokat, az 3 havi juttatásra jogosult, míg aki 1 évnél kevesebb ideje dolgozik ilyen poszton, nem kap távozásakor plusz pénzt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!