Magyarország

2010.05.01. 14:51

Ingyenes BKV: a kormány nem kommentálja

<p>A kormány nem kívánja kommentálni Horváth Csaba bejelentését az ingyenes BKV-ról.</p>

A neve mellõzését kérõ forrás a Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy a szocialista fõpolgármester-jelölt elképzelése teljesen új finanszírozási feltételeket teremtene a BKV-nál attól a megoldástól, amelyet a kormány és a fõváros közti április eleji szerzõdés rögzít, s aminek fontos része az utastarifák inflációkövetõ fenntartása. Horváth Csaba szombaton jelentette be, hogy 2013-ig fokozatosan vezetnék be a BKV díjmentessé tételét a budapestieknek.

A részletek ismerete nélkül a kormány nem kommentálja Horváth Csaba elképzelését a BKV ingyenessé tételére, ami akár értelmes is lehet - mondta a Független Hírügynökségnek neve említésének mellõzését kérõ illetékes. Mint mondta, az április elején a kormány és a fõváros közti szerzõdés egyértelmû modellt vázol fel a BKV hosszú távon fenntartható mûködésének megteremtésére. Ennek fontos része, hogy az utasok inflációkövetõ díjjal járulnak hozzá a közlekedési vállalat fenntartásához.

A szerzõdés keretében a központi költségvetés idén 17 milliárd forint készpénzt ad a BKV-nak, 5 milliárdból pedig egy hitelt újrafinanszíroznak. A BKV kemény, szigorú feltételeket vállalt mûködésének átláthatóbbá tételére. Az is feltétele a pénzügyi segítségnek, hogy a fõváros és a BKV megakadályozza a vállalat mûködési hiányának újratermelõdését.

Horváth Csaba arról beszélt szombaton, hogy 2013-ig fokozatosan bevezetnék a BKV díjmentességét minden budapesti lakcímkártyával rendelkezõnek és a fõvárosban tanuló nappali tagozatos diákoknak.. A szocialista politikus környezetvédelmi zónákra osztaná a fõvárost, ahová csak behajtási díj megfizetése után mehetnének be a jármûvek. Horváth Csaba ebbõl évente 50 milliárd forint bevételt vár, s ebbõl, valamint a parkolási díjakból finanszírozná a BKV mûködését. A budapestiek havi több ezer forintot spórolhatnának meg, ami évente egy négytagú családnál nettó 327 ezer forint lenne.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!