Magyarország

2010.04.16. 15:42

VULKÁNI HAMU: Az WHO szerint jelenleg nincs egészségügyi vészhelyzet

<p>Jelenleg nem jelent egészségügyi kockázatot az izlandi vulkánból feltörõ gáz és hamu. - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivõje Genfben.</p>

"Folyamatosan foglalkozunk a helyzette."- mondta Daniel Epstein. Közlése szerint  a hamufelhõ az atmoszféra felsõ rétegét teríti be, és csak akkor jelentene veszélyt az emberek egészségére, ha elkezdene a talajszint felé ülepedni.

A WHO szóvivõje hangsúlyozta, hogy fõleg a légzési problémákkal küszködõ, például asztmás embereknek egy ilyen helyzetben zárt helyen kellene maradniuk. Didier Houssin, francia egészségügyi miniszter helyettes azt mondta az AFP-nak, hogy az illetékes francia hatóságok figyelemmel kísérik a hamu terjedését, és rendszeresen kiértékelik a beérkezõ információkat az egészségügyi kockázatok szempontjából, de egyelõre nincs egészségügyi veszélyhelyzet. Mint mondta, a széljárás és az esõ függvénye, hogy a hamufelhõ eloszlik-e, illetve hogy a talaj közelbe kerül-e.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) még csütörtökön azt közölte, hogy egyelõre alacsony azoknak a hamuszemcséknek a koncentrációja, amelyek elérhetik a talajszintet, ezért nem okozhatnak egészségi károsodást. Az ügynökség által kiadott közlemény szerint a légzési betegségekben, például az asztmában, krónikus bronchitiszben szenvedõk számára nagyobb lehet a kockázat adott esetben. Colin Macpherson, a durhami egyetem szakértõje szerint jelenleg hétezer méteres magasságban terjed a hamufelhõ, ezért jelenleg nincs kockázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!