Magyarország

2010.04.16. 17:16

VÁLASZTÁS 2010 - Az országgyûlési választások második fordulója

<p>Április 25-én azokban a választókörzetekben tartanak második fordulót, ahol az elsõ fordulóban egyetlen képviselõjelölt sem szerezte meg az érvényes szavazatok több mint felét.</p>

A második fordulóban csak azok a jelöltek vesznek részt, akik az elsõ fordulóban az érvényes szavaztok legalább 15 százalékát elérték. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor a három legtöbb szavazatot elért jelölt vesz részt a második fordulóban.
A második fordulóban a szavazás érvényességhez az kell, hogy a választókerület választópolgárainak több mint egynegyede szavazzon. Képviselõ a legtöbb szavazatot kapott jelöltbõl lesz (a szavazategyenlõséget kivéve).

Azoknak a választópolgároknak, akik nem a bejelentett állandó lakhelyükön kívánnak szavazni, már az elsõ forduló elõtt jelezniük kellett ezt a helyi jegyzõnél. Ebben kérhették, hogy a két fordulóban más-más körzetben szavazhassanak. A két forduló között már nincsen lehetõség más körzetbe átjelentkezni.

Ha az átjelentkezett választópolgár olyan körzetben szavazott, ahol eredményes volt az elsõ forduló - vagyis megválasztották a képviselõt - a második fordulóban már nem szavazhat. A választó ebben az esetben akkor sem adhatja le szavazatát, ha a második fordulóra meghatározott választókerületben még versenyben vannak a jelöltek. A szavazó akkor sem voksolhat a második fordulóban, ha az elsõ fordulóban kijelölt választókörzetben lesz második forduló, ám azon a helyen, amelyet a második fordulóra jelölt meg, eredményes volt az elsõ forduló.

A második fordulóban csaknem 19 ezren szavaznak másutt, amelyre csaknem 400 szavazókört jelöltek ki. Az átjelentkezettek fele azonban 10 választókörben fog szavazni. Az Országos Választási Iroda vezetõje arra kérte a nem lakhelyükön szavazókat, hogy elõzetesen vetessék fel magukat a szavazóköri névjegyzékbe, és lehetõség szerint ne a nap végén menjenek el voksolni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!