Magyarország

2010.04.23. 17:06

Nyomozás a Budapesti Katonai Ügyészségen

<p>Nyomozást rendelt el a katonai fõügyész pénteken a Budapesti Katonai Ügyészségen, hogy kiderüljön, hogyan kerültek nyilvánosságra a Honvédelmi Minisztérummal (HM) kapcsolatos vesztegetési ügy jegyzõkönyvei.</p>

Az elmúlt napokban Magyar Nemzetben és a Hír Televízió tudósításaiban részletek és szó szerinti idézetek jelentek meg ezekbõl, veszélyeztetve ezzel egyebek mellett az ügyészség vizsgálati munkáját is - írja  közleményében a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs fõosztálya.

Magyar Nemzetben és a Hír Televízióban az elmúlt napokban részleteket, idézeteket közöltek a szóban forgó jegyzõkönyvekbõl, tényekként tálalva az azokban szereplõ, kivizsgálatlan és bizonyítatlan állításokat. Ezzel pedig veszélyeztették az ügyészség vizsgálati munkáját és megpróbálták aláásni a Magyar Honvédségbe vetett közbizalmat - olvasható a közleményben, amelyben hozzáfûzik: a szerkesztõségek célja így nem a vesztegetési ügyben történtek mihamarabbi kivizsgálásának segítése és az objektív tájékoztatás volt, hanem - kampánymegrendeléseiknek megfelelve - politikai hisztériakeltés a tárca ellen.

Mint ismert, a napilap egyebek mellett arról írt, hogy a katonai ügyészség több, a szaktárca egyes cégekkel kötött szerzõdéseit kérte be, amelyeket egyebek mellett korrupció, hûtlen kezelés és okirat-hamisítás gyanújával vizsgálnak. A Magyar Nemzet az érintett cégeket is megnevezte és a kihallgatási jegyzõkönyvekre hivatkozva arról is beszámolt, hogy állítólag egy régóta bejáratott korrupciós hálózat alakulhatott ki a szaktárcánál, amely általában öt százalékot kért vissza a minisztérium cégein keresztül az állami megbízások összegébõl.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter még a hét elején levélben kért magyarázatot a legfõbb ügyésztõl arra, hogyan kerülhettek a Magyar Nemzet címû napilap birtokába egyes hivatásos katonákat érintõ, folyamatban lévõ ügyészségi vizsgálat kapcsán tett tanúvallomások jegyzõkönyvei.

A katonai fõügyész ennek kapcsán pénteken arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy vizsgálatot rendelt el a Budapesti Katonai Ügyészségen a vesztegetési ügyben tett tanúvallomások jegyzõkönyveinek nyilvánosságra kerülése miatt. Az indoklás szerint a történtek jelentõsen sértik a nyomozás érdekeit, és "egyértelmûen veszélyeztetik a büntetõeljárási tényállások hiánytalan felderítését." A vizsgálat eredményérõl a katonai fõügyész a közeljövõben ígért tájékoztatást, azt azonban megállapította, hogy a Magyar Nemzetben az üggyel kapcsolatban közölt információk "a nyomozás érdekeit jelentõsen sértik".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!