Magyarország

2010.03.24. 09:49

Izraeli repülők léptek be a magyar légtérbe: felfüggesztették az NKH egyik osztályvezetõjét - MR1-Kossuth Rádió

<p>Felfüggesztették a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) légügyi osztályának igazgatóját, négy munkatárs ellen pedig fegyelmi eljárást indítottak az izraeli gépek március 17-i berepülésével kapcsolatban.</p>

Erről a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter számolt be szerdán az MR1-Kossuth Rádió reggeli mûsorában.. Hónig Péter megismételte azt, amit a honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén mondott: a hatóságok nem tartották be a szabályokat az engedélyezéskor, de az ország biztonságát nem veszélyeztette a légi gyakorlat.

A közlekedési miniszter kedden a parlamenti szakbizottság elõtt már elismerte, hogy a hatóságok nem jártak el szabályszerûen, amikor az izraeli gépek múlt héten berepültek Magyarországra, a közlekedési hatóság az engedély kiadása elõtt nem kérte ugyanis a polgári és a katonai titkosszolgálatok jóváhagyását.

Vágó József, a Légiközlekedési Igazgatóság vezetõje ezt azzal magyarázta, hogy a vonatkozó kormányrendelet betarthatatlan, és a szabályozás megszületése óta, vagyis hat éve nem is tartják be. Az a gyakorlat alakult ki, hogy csak a nemzetbiztonsági kockázatot jelentõ kérelmeket küldik meg jóváhagyásra a szolgálatoknak - tette hozzá.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter is azt mondta az ülésen: teljesen egyértelmû, hogy nem tartották be a jogszabályokat ennél az eljárásnál. A tárca elindította a vizsgálatot, amikor az lezárul, meghozzák a szükséges döntéseket - tette hozzá.

A bizottsági ülés után a testület fideszes elnöke bejelentette: kezdeményezik Bajnai Gordonnál, hogy a kormányfõ azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság teljes vezetõségét és mérlegelje a közlekedési és a honvédelmi tárcák felelõsségét. Lázár János a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívását is kérte a miniszterelnöktõl, a Jobbik európai parlamenti képviselõje, Morvai Krisztina pedig feljelentést tesz az ügyben.

Izrael budapesti nagykövetsége március elsején kérte a gépek gyakorlatához szükséges engedélyt a magyar Külügyminisztériumon keresztül a közlekedési hatóságtól. Még aznap megkapták a jóváhagyást. A két felderítõ gép március 17-én lépett be a magyar légtérbe, de a hosszú távú navigációs gyakorlat érintette Romániát, Bulgáriát és Törökországot is. Egy úgynevezett touch and go manõvert hajtottak végre Ferihegyen, ami azt jelenti, hogy a bejövetelt gyakorolták a pilóták. A repülõk kerekei megérintették a leszállópályát, de egybõl fel is emelkedtek. A gépeken nem voltak felderítõ mûszerek, mert ezt a török hatóságok nem engedélyezték - olvasható az MR1-Kossuth Rádió honlapján.
- Független Hírügynökség -


 fuggetlen | 2010.03.24 14:18
Nem volt szabályos az izraeli repülők berepülése
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nem járt el szabályosan az izraeli repülőgépek múlt csütörtöki magyarországi repülésének engedélyeztetésekor, amikor az eljárásrend ellenére nem kérte ki előzetesen a magyar titkosszolgálatok szakvéleményét az engedély kiadása előtt - jelentette ki Hónig Péter közlekedési miniszter kedden a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésén.


fuggetlen | 2010.03.18 14:28
NKH: Jogszerű volt az izraeli légierő szerdai budapesti gyakorlata
A jogszabályoknak megfelelõ módon történt szerdán az Izraeli Légierõ gyakorlata a Ferihegyi repülõtéren - áll a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság (NKH) csütörtöki közleményében. A gyakorlathoz szükséges engedélykérelem idõben érkezett meg a Külügyminisztériumhoz.  Részletek >>>


fuggetlen | 2010.03.18 12:18
Kormányszóvivő: Vizsgálat indul az izraeli gépek ügyében

A kormányfő vizsgálatot rendelt el az izraeli légierő szerdai gyakorlatával kapcsolatban - mondta csütörtökön a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő. Részletek >>>


fuggetlen | 2010.03.18 11:53
Azonnali tájékoztatást vár a Fidesz az izraeli felderítőgépekkel kapcsolatban

A közvélemény azonnali, világos és egyértelmű tájékoztatását követeli a kormánytól a Fidesz, az izraeli kémrepülőgépek Magyarország feletti repülésével kapcsolatban - írja a párt csütörtöki közleménye. Részletek >>>


fuggetlen | 2010.03.18 06:04
Izraeli kémgépek felettünk - Magyar Nemzet

Az "elektronikus porszívónak" elkeresztelt különleges felderítő gépek több száz kilométeres távolságból képesek lehallgatni minden elektromágneses sugárzást, legyen az mobiltelefon, wifi, rádió- vagy radarjel.

A lap szerint, ha párban repülnek - ahogy az szerdán is történt -, akkor a sugárforrások földrajzi helyzetének pontos meghatározása sem okoz ezeknek problémát. A Magyar Nemzet megkereste az illetékes hatóságokat, valamint a honvédelmi és a külügyi tárcát, hogy megtudják, mit kerestek hazánk légterében a kémgépek, de mindenhol egymásra mutogatnak, így a lap érdemi választ nem kapott. Csak annyit árultak el a Honvédelmi Minisztériumban, hogy a gépeknek volt diplomáciai engedélyük - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!